خانه های خود را هوشمند کنید

به گزارش رکنا، بر اساس بررسی های صورت گرفته، ساختمان ها 70 درصد از مصرف انرژی در شهرهای بزرگ و 30 درصد انتشار گازهای گلخانه ای را در سراسر جهان تشکیل می ­دهند. بنابراین بهبود مصرف انرژی واحدهای مسکونی و تجاری، بر اساس ایده پردازی خانه های هوشمند، یکی از عناصر کلیدی در کاهش میزان انرژی به ویژه برق است که با هدف ایجاد آسایش و امنیت برای کاربران به سرعت در حال توسعه می باشند.

سیستم مدیریت هوشمند ساختمان با بکارگیری آخرین تکنولوژی ها در صدد آن است که شرایطی ایده آل، همراه با مصرف بهینه انرژی در ساختمان ها پدید آورد. این سیستم ها ضمن کنترل بخشهای مختلف ساختمان و ایجاد شرایط محیطی مناسب با ارائه سرویس های همزمان ، سبب بهینه سازی مصرف انرژی ، سطح کارایی و بهره وری سیستم ها و امکانات موجود در ساختمان می شود. کنترل و دسترسی به سیستم با استفاده از نرم افزارهای مربوطه از هر نقطه در داخل ساختمان و خارج از آن از طریق اینترنت مقدور می باشد.

هم اکنون نیمی از ساختمانهای بالای ۱۰۰۰۰ متر مربع در سطح کشور آمریکا که در انها از انواع سیستمهای BMS استفاده شده است ، چیزی بالغ بر ۱۰ درصد کل انرژی مصرفی در ساختمانهای بالای ۱۰۰۰۰ متر مربع را صرفه جویی می کنند. در صورتیکه که استانداردهای بین المللی در کلیه پروسه های نیازسنجی، طراحی، نظارت و اجرای سیستم رعایت شده و در طول بهره برداری از سیستم آموزش های بومی لازم در اختیار بهره برداران و گروه نت ساختمان قرار گیرد، می توان به میزان مورد انتظار باعث ایجاد کاهش در مصرف انرژی گردید.

بسیاری از ما حتی اگر تا به حال خانه خود را هوشمند نکرده ایم و در یک خانه هوشمند زندگی نمی کنیم اما بارها و بارها در مورد خانه هوشمند شنیده ایم و در دل مان آرزوی خانه ای را داشته ایم که بتواند حرف ما را بفهمد و بدون نیاز به حضور فیزیکی ما بسیاری از کارها را از جمله بهینه سازی مصرف انرژی برق ما را هم کنترل کند.این رویا نیست، چرا که حرکت به سمت چشم انداز مصرف بهینه انرژی به طور فزاینده ای در ساختمان های هوشمند امکان پذیر است.

در ادامه به برخی از این راهکارهای در دسترس اشاره می کنیم:

نصب حسگرهای حرکتی

راهروها، لابی، پارکینگ و پله ها از جمله محل های ساختمان است که معمولا تردد کمتری در آن انجام می شود. بنابراین نصب حسگر حرکتی می تواند در صورت عدم حضور افراد چراغ ها به طور خودکار خاموش و مصرف انرژی را متوقف کند.

کاهنده نور

برای کنترل میزان روشنایی لامپ ها در طول روز و با توجه به میزان نور طبیعی خورشید می توان از دستگاه‌های کاهنده نور یا همان دیمر استفاده گرد تا از مصرف انرژی بیشتر جلوگیری شود.

سرمایش و گرمایش هوشمند

با استفاده از این سیستم، دمای محیط بر اساس دمای ایده آلی که ‌توسط کاربر تعیین شده می رسد و به صورت خودکار از سرد شدن و گرم شدن بیش از حد که مصرف برق بیشتری هم دارد، جلوگیری می شود و حتی در صورت خروج شما از منزل سیستم سرمایشی و گرمایشی را خاموش نماید.

درب و پنجره هوشمند

این سیستم زمانی که سیستم گرمایشی و سیستم سرمایشی هوشمند روشن هستند درب و پنجره های ساختمان را بسته نگه می دارد و بدین شکل از هدر رفت انرژی جلوگیری می کند.

پرده هوشمند

این سیستم در طول روز با تابش نور خورشید پرده ها را جمع کرده تا ساکنین از روشنایی طبیعی در فضای خانه بهره مند شوند. بنابراین با این اقدام نیازی به روشن کردن سیستم روشنایی هوشمند هم نیست. این سنسور نه تنها برای سیستم روشنایی هوشمند به کار می رود بلکه می توانید برای سیستم های سرمایشی هوشمند و سیستم گرمایشی هوشمند استفاده نمایید که در صورت خروج شما از منزل سیستم سرمایشی و گرمایشی را خاموش نماید.

سنسور حرکتی

بخش هایی در ساختمان وجود دارد که ممکن است افراد در طول روز از آن ها استفاده نکنند و یا زمان کمی را در آن مکان ها سپری کنند. به عنوان مثال راهروها، لابی، پارکینگ و پله ها. که در صورت فراموشی افراد برای خاموش کردن چراغ های این مکان ها انرژی زیادی مصرف می شود.

دماپای هوشمند

برای کاهش مصرف انرژی در سیستم های هوشمند مانند سیستم گرمایشی و سرمایشی هوشمند می توان از دماپا(ترموستات) هوشمند بهره گرفت تا دمای محیط را به دمای مورد نظر شما برساند و بدین ترتیب از مصرف انرژی بیشتر مورد جلوگیری می کند.

در نهایت ضرورت دارد یاداوری شود نقش خانه هوشمند در کاهش مصرف انرژی امروزه بر کسی پوشیده نیست و استفاده کامل از این منابع کم نظیر انرژی، بیش از پیش احساس می شود.

مهدی خانمیرزائی- فعال حوزه انرژی و برق

وبگردی