ایران در مرحله بحران شدید آبی / ذخیره مخازن سد‌های تهران کمتر از 50 وضعیت مطلوب

به گزارش رکنا، فتوکیان با اشاره به اینکه ذخیره مطلوب در آبان ماه برای سد‌های پنجگانه تهران 700 میلیون متر مکعب است گفت: حجم مخازن سد‌های تأمین کننده آب شرب تهران، 332 میلیون متر مکعب و این رقم در سال گذشته 412 میلیون متر مکعب بوده است که کاهشی در حدود 80 میلیون متر مکعب داشته ایم.
وی افزود: مقدار بارش در آبان ماه امسال 4 میلیمتر بوده که این رقم در بلند مدت 16 میلیمتر و کاهش حدود 75 درصد را شاهد هستیم.

فتوکیان ادامه داد: از ابتدای سال آبی جاری 4 میلیمتر بارندگی ثبت شده و این رقم در بلند مدت 26 میلیمتر بوده که کاهشی در حدود 85 درصد را نشان می‌دهد.

رئیس گروه نیروگاه‌های برق آبی شرکت آب منطقه‌ای تهران گفت: با آماری که خدمت شما اعلام شد از همه مردم عزیز درخواست داریم در مصرف آب صرفه جویی و الگوی مصرف را رعایت کنند.

ایران در مرحله بحران شدید آبی

بررسی جدیدترین آمار از مصرف آب و توزیع منابع آب کشور نشان می‌دهد که مصرف سالانه آب در ایران به 98 میلیارد و 100 میلیون مترمکعب رسیده است که از این میزان، حدود 88 میلیارد مترمکعب در بخش کشاورزی، حدود 8 میلیارد مترمکعب در بخش شرب و حدود 2 میلیارد مترمکعب در بخش صنعت مصرف می‌شود.

* مصرف 90 درصد آب کشور در بخش کشاورزی

سهم حدود 90 درصدی (89.7 درصد) بخش کشاورزی در مصرف آب کشور همچنان برقرار است، سهم بخش شرب حدود 8.2 درصد و سهم بخش صنعت حدود 2.1 درصد است.

از مجموع توزیع 98.1 میلیارد مترمکعبی آب در طول یکسال، حدود 44.3 میلیارد مترمکعب از منابع سطحی و 53.9 میلیارد مترمکعب از منابع زیرزمینی شامل چاه‌ها و قنوات، برداشت می‌شود.

* بیش از نیمی از مصارف آب کشور از منابع زیرزمینی برداشت می‌شود

در واقع سهم منابع سطحی در تأمین آب کشور به 45 درصد و سهم منابع زیرزمینی در تأمین آب کشور به 55 درصد رسیده است.

مصرف 98.1 میلیارد مترمکعبی آب در ایران در شرایطی است که مجموع منابع‌آب تجدیدپذیر کشور به 114 میلیارد مترمکعب رسیده و این آمار نشان می‌دهد که در ایران، 86 درصد از منابع آب تجدیدپذیر را مصرف می‌کنیم.

* بحران شدید آبی به‌خاطر مصرف حجم بالایی از منابع تجدیدشونده

کمیسیون توسعه پایدار سازمان ملل، میزان برداشت از منابع آب تجدیدپذیر هر کشور را به عنوان شاخص اندازه‌گیری بحران آب معرفی کرده است. طبق این شاخص اگر کشوری سالیانه بیش از 40 درصد منابع آب تجدیدپذیر خود را برداشت کند، در وضعیت بحران شدید آب قرار خواهد داشت.

همچنین، بر اساس گزارش فائو، در صورتی که میزان استفاده از منابع آبی تجدید پذیر زیر 20 درصد باشد از لحاظ اکولوژیکی و استرس بر منابع آبی مشکی پیش نخواهد آمد. ولی زمانیکه این مقدار به بالای 60 درصد رسید، کشور مورد نظر با کمبود فیزیکی آب مواجه می شود و در صورتی که مقدار مصرف آب از منابع تجدید پذیر به بیش از 75 درصد برسد به مرز کمبود شدید منابع فیزیکی آب خواهد رسید و ایران با مصرف حدود 86 درصدی منابع آب تجدیدشونده در مرحله کمبود شدید منابع فیزیکی آب و بحران شدید آبی است.

منبع: تسنیم

کدخبر: 840246 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟