رکنا گزارش می دهد
اتباع؛ پول خالص ایران را به افغانستان می فرستند و اقتصاد کشور را نابود می کند /کار نباید برای جوانان ایرانی عار باشد
رکنا: بیش از ۸۰درصد زبالهگردها اتباع غیرایرانی هستند،این ادعایی است که معاون وزیر دادگستری مطرح کرده است.طرح این ادعا در حالی است که او در سال گذشته هم از گردش مالی رسمی 3 هزار میلیارد تومانی مافیای زباله در ایران خبر داده بود.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، زباله گردی ناقض حقوق شهروندی و کرامت انسانی است. زباله گردان ایرانی، اتباع غیر مجاز افغانستانی هستند. اتباع غیر مجاز برای زندگی در ایران هیچ عوارضی و مالیاتی پرداخت نمی کنند و بدون داشتن حساب بانکی تمام درآمد خود را برای اقدام و خانواده خود به افغانستان می فرستند.
زندگی محقرانه ودرآمد بالای اتباع
بنا بر مشاهدات خبرنگار رکنا بسیاری از این شاغلین اتباع در کشورمان بدون اینکه تقاضایی برای اقامت رسمی داشته باشند در کارگاه های رسمی و غیر رسمی و مشاغلی مانند زباله گردی اشتغال دارند و در منازلی با کمترین امکانات رفاهی و محقرانه زندگی می کنند.این افراد چرا این سختی ها را تحمل می کنند؟درآمدهای نسبتا خوبی دارند و هزینه های زندگی پائین. به طور مثال نیما 16 ساله که تازه از افغانستان آمده در یک کارگاه تولید لباس دکمه زن است و حدود 18 میلیون حقوق می گیرد و با جمعی از اقوامش در یک خانه قدیمی زندگی می کند او هر ماه بخش زیادی از حقوقش را برای پدرش در افغانستان می فرستد.
در همین راستا ابولفضل که به وسیله یکی از پیمانکاران شهرداری به کار گرفته شده الان پاکبان است می گوید :15 میلیون حقوق می گیرد و اجازه اقامت دارد.
اخلال مافیای زباله در اجرای طرح مدیریت پسماند
علاوه بر اینکه طرح مدیریت پسماند تصویب شده و نشانه هایی از اجرای مناسب و کارآمدی این طرح در جامعه دیده شده، به نظر می آید با ورود اتباع غیر مجاز به زباله گردی جانی دوباره به مافیای زباله بخشیده شده است. مافیای زباله سالهاست با اخلال در طرح جمع آوری اصولی پسماند توسط مراجع قانونی باعث ظهور زباله گردها شده است.
سایت پسماند آرادکوه
در طرح جامع پسماند شهر تهران پیش بینی شده است که فقط 20 درصد از زباله های شهر تهران به سایت زباله آرادکوه منتقل شود ضمن اینکه چشم انداز طرح جامع پسماند شهرتهران برای آرادکوه این بوده که آرادکوه به شهرک بازیافت پسماندهای تهران تبدیل شود. در این طرح قرار است در آرادکوه سازوکار و تجهیزات مناسبی برای بازیافت تعبیه شود اغلب زباله های این شهر بزرگ در گام های اولیه بازیافت شده و به چرخه مدیریت پسماند مدیریت شود.
درآمدهای پایدار پسماند
با توجه به اینکه بسیاری از کارشناسان مدیریت شهری معتقدند درآمد ناشی از مدیریت پسماند می تواند یکی از درآمدهای پایدار شهرداری باشد عوامل محقق نشدن این چشم انداز را می توان در قدرت مافیای زباله در برابر ارگانها و گردش مالی بالای آنها دانست.
دستگاههای متخلف و مدعی العموم
معاون وزیر دادگستری گفته اگر دستگاهی در حوزه مدیریت پسماند به وظایف خود عمل نکند با استفاده از اهرم مدعیالعموم، دستگاههای مسئول را به اجرای این قانون ملزم کنیم.
هرچند گمانه زنی های زیادی حاکی از این است که با پدیده مافیای زباله مواجه هستیم و آنان برای دستیابی به سود بیشتر، افراد جویای کار و نیازمند یا اتباع غیرایرانی را از راه استثمار در زبالهگردی بکار میگیرند.
بررسی های خبرنگار رکنا نشان می دهد مافیای زباله در هر منطقه سرقفلی خود را دارد و افرادی که در مناطق 22 گانه به صورت غیر رسمی جمع آوری زباله را در دست دارند اجازه فعالیت فرد دیگری را نمیدهند و گاها با برخوردهای خشن او را ازصحنه به در می کنند.
۱۴ پیمانکار در مناطق ۲۲ گانه تهران
اما در همین رابطه با هدف کنترل و رصد موثر فعالیتها و کوتاه شدن دست مافیا از چرخه جمعآوری، نگهداری و بازیافت زباله تعداد پیمانکاران مجاز به جمع آوری پسماند شهرداری از ۱۵۴ نفر به ۱۴ نفر در مناطق ۲۲ گانه تهران کاهش یافت و حدود وظایف و اختیارات هر پیمانکار به طور دقیق و شفاف تعیین و ابلاغ شده است.
اشغال ۲ میلیون شغل توسط افغانها
اردشیر گراوند پژوهشگر اجتماعی در پاسخ به اینکه افغانها درآمدهایشان را به افغانستان میفرستند به خبرنگار اجتماعی رکنا گفت: با اینکه در حال حاضرارزش پول ملی ما افت داشته ولی خارج شدن این حجم از سرمایه از کشور در قالب دستمزد ضرر زیادی به اقتصاد کشور وارد میکند. در خوش بینانهترین حالت ۲ میلیون فرصت شغلی ما در دست افغانستانی ها قرار دارد و این مشاغل در سطوح پایین است که باعث ایجاد بیکاری در کشور در میان جوانان میشود.
خارج کردن پول ملی از کشور توسط افغانستانی ها
وی در ادامه با اشاره به مشاغلی که افغانستانی ها اشغال کردهاند گفت: اغلب مشاغلی که آنان اشغال کردهاند مشاغلی هستند که اکثریت خدماتی و "پول خالص بر" است. مانند همین کارهای خدماتی و خالص که مالیات هم بابت آن نمیپردازند.
این پژوهشگر اجتماعی با انتقاد از استفاده بدون برنامه اتباع از یارانه های مردم در کشور تأکید کرد: اگر فرض کنیم که ۳۰ درصد این درآمد را هزینه خورد و خوراک و مسکن میکنند باز در این موارد هم دارند از سوبسیدها و یارانههای ما استفاده میکنند. آنها اساساً دارند پول خالص خارج میکنند. در همه کشورها چنین موردی وجود دارد اما تحت مدیریت قرار دارد تا به چرخه اقتصاد داخلی ضربه وارد نکند.
در ایران فقط پول خارج می شود!
وی در ادمه افزود: فرستادن پول از کشوری به کشور دیگر در گذشته هم مرسوم بود و جوانان ایرانی برای کار به ژاپن میرفتند و پولشان را به ایران میفرستادند. اما مسأله این است که الان ایرانیها پول هم برای فرزندانشان که مهاجرت کردهاند از ایران پول میفرستند.
ضرورت ساماندهی به حوزه اتباع
گراوند با تأکید بر اینکه بارها درخواست کردیم که برای افغانها در بدو ورود حساب بانکی باز کنید ادامه داد: بارها به مسئولین گفته شده برای هر آن کس که به ایران واردمی شود به خصوص افغانستانی ها در بدو ورود و اشتغال حساب بانکی باز کنید تا درآمدهایشان به صورت رسمی واریز شود و کارفرمایان حتما در حساب بانکی حقوق آنان را پرداخت کنند تا پولشان در چرخش مالی کشور بماند. وقتی دارند از خدمات درمانی و دارویی و یارانهای ما استفاد میکنند حداقل بتوانیم مالیات و بیمه دریافت کنیم.
جوانان ایرانی کار نمی کنند،افغانستانی ها دارند ما را به خودشان نیازمند می کنند
وی در خصوص استقبال کارفرما از به کارگیری نیروی اتباع گفت: اداره تأمین اجتماعی سختگیریهای زیادی در نیروی کار ایرانی دارد برای همین است که کارفرما تمایل دارد نیروی کار خود را از اتباع تأمین کند تا درگیریهای بیمه و غیره را نداشته باشد و حقوق کمتری هم پرداخت میکنند و مناسبات اجتماعی که باعث تعلل در روال کاری شود را معمولاً ندارند. و چون خارجی هستند بله چشم گوییشان بالاست.
گراوند تأکید کرد: جوانان ما کارهایی که افغانیها به دست میگیرند را انجام نمیدهد در گذشته کارگران افغانستانی کارهای سخت ساختمانی را انجام میدادند ولی الان در مشاغل تخصصیتر هم فعال هستند. مانند برق و کناف وصنایع وغیره. این موضوع دو آفت دارد، انفصال نیروی انسانی از این فعالیتها و نیازمندی ایرانیها به این ردههای شغلی.
کار نباید برای جوانان ایرانی عار باشد
وی ادامه داد: سیستم توسعه کشور باید به سمتی سوق یابد که جوانان ایرانی هم به انجام این مشاغل تمایل داشته باشند و دیگر اینکه رسانهها هم در ترغیب جوانان به اشتغال جوانان در این ردیفهای شغلی نقش ایفا کنند و انجام این کارها را برای کشور خودشان افتخاربدانند.
این جامعهشناس با توجه به اینکه درسالهای اخیر اتفاقات خوبی افتاده است ولی نیاز به تلاش بیشتراست افزود: دولت در ساماندهی آنان اقداماتی داشته است اما کافی نبوده، مدیریت اتباع خارجی در ایران باید از مسائل معیشتی درمانی و حمل و نقل و امنیتی آغاز شود.
ارسال نظر