مردم توان مالی تعمیر اجناس  را ندارند چه برسد به خرید جنس نو/ پول تعمیرات با قیمت خرید چند سال پیش برابری می کند

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، این روزها و با گرانی های افسارگسیخته، مردم بیشتر راغب به این هستند که اجناسی که نیاز به تعمیر دارد را استفاده کنند تا اینکه به جای آن جنس نو خریداری کنند. نکته اینجاست که هزینه تعمیر، بعضا معادل رقمی می شود که زمان خرید بابت آن پول پرداخت شده است. حال مردمانی که پولی را بابت تعمیر جنسی که چند سال از عمرش گذشته را می دهند تا حداقل آن جنس را داشته باشند و از دستش ندهند، چگونه می توان قانع کرد که ناامید، خسته، پر استرس، عصبانی و پر از آسیب نباشند؟

مردم پولی که چند سال پیش برای خرید اجناس دادند الان برای تعمیر باید بدهند

یک تعمیرکار تلویزیون در گفت و گو با رکنا می گوید که با توجه به تورمی که در کشور وجود دارد، چند سال قبل، مردم با پرداخت یک الی دو میلیون تومان می توانستند تلویزیون بخرند؛ ولی الان با این مبالغ نهایتا بتوانند تلویزیونشان را نصفه و نیمه تعمیر کنند. او همچنین اضافه می کند: ارزان ترین تلویزیونی که در بازار است، حداقل 10 میلیون تومان می ارزد. حالا برای تعمیر تلویزیون 10 میلیون تومانی باید حداقل یک میلیون و 600 الی دو میلیون تومان هزینه شود.

این تعمیرکار تلویزیون در ادامه می افزاید: با در نظر گرفتن همه اینها، لازم است بدانید در تعمیر هم مشکل داریم و تا 99 درصد کمبود قطعه در بازار وجود دارد؛ چراکه اکثر قطعات وارداتی هستند. بیشتر اجناس چینی هستند و ما تعمیرکاران، ما با استفاده از قطعات استوک که باقی مانده از دستگاه هایی که قبلا قطعه ای از آن شسکته است و دیگر استفاده نمی شود، مجددا تلویزیون های جدید را تعمیر می کنیم.

او تاکید می کند: مراجعه کنندگان به ما راضی نیستند و از این شرایط موجود ناراحت هستند. آنها می گویند چند سال پیش می توانستیم با همین پولی که الان برای تعمیر دستگاهمان می دهیم، یک وسیله جدید بخریم؛ ولی الان شرایط به گونه ای شده است که باید جنس را تا جای ممکن حفظ کرد.

80 درصد کسانی که برای تعمیر وسیله برقی مراجعه می کنند توان خرید جنس نو را ندارند

یک تعمیرکار وسایل برقی نیز در گفت و گو با رکنا ضمن تاکید بر این مورد که با توجه به شرایط اقتصادی، 80 درصد مراجعه کنندگان برای تعمیر، پولی برای خرید جنس نو ندارند و دائما اجناسشان را تعمیر می کنند، می گوید: هزینه تعمیر دقیقا مشابه همان هزینه نو خریدن یک جنس در چند سال پیش است که این موضوع خانواده ها را به شدت ناراحت می کند. 

او می افزاید: بر فرض هم که کسی بخواهد جنس نو تهیه کند، با توجه به بی کیفیت بودن کالاهای جدید، باز هم مردم ترجیح می دهند جنس قدیمی اما با کیفیت خود را حفظ کنند. 

این تعمیرکار لوازم خانگی با اشاره به اینکه بیشترین افزایش قیمت تعمیرات در لباسشویی و یخچال مشاهده می شود، می گوید: در سال جدید، هزینه تعمیر لباسشویی 15 درصد افزایش قیمت داشته ایم. برای یخچال نیز بیشتر روی تعمیر موتور اجرت ها افزایش قیمت داشته اند. همچنین شارژ گاز یخچال نیز حدود 10 الی 12 درصد افزایش داشته است. این در حالی است که دستمزد تعمیرکار، که توسط اتحادیه تصویب می شود افزایش چندانی نداشته است.

مردم ترس از خراب شدن اجناسشان را دارند؛ روان جامعه در خطر افتاده است

علیرضا شریفی یزدی ، روانشناس اجتماعی در گفت و گو با رکنا در خصوص اینکه ناتوانی در خرید وسایل مورد نیاز زندگی و تکیه بر استفاده از وسایل کهنه و تعمیر کردن آنها به صورت مداوم، چه تاثیری بر روان یک فرد می گذارد، می گوید: ناکامی های اقتصادی بر روان افراد وقتی که به صورت فردی بررسی می کنیم اثرگذار است و به صورت جمعی، فرسایش اجتماعی را در پی دارد. به طور کلی هر نوع ناکامی اقتصادی، باعث سرخوردگی و کاهش امید به آینده می شود.

وی می افزاید: کسی که وسیله ای داشته و می توانسته آن را تغییر دهد و چیز دیگری بخرد ولی امروز به لحاظ اقتصادی ناتوان است برای تهیه آن وسیله و همان پول را می دهد تا وسیله را تعمیر کند، باعث ایجاد وحشت و ترس می شود که اگر جاروبرقی من خراب شود، آیا امکان جایگزینی وجود دارد یا خیر؟ برای همین است که این روزها مردم خیلی بیشتر روی به خریداری اجناس استوک می آورند.

این روانشناس اجتماعی تاکید می کند:  مردم وقتی خودشان را با کشورهای دیگر همسایه از جمله ترکیه، امارت، عربستان و... مقایسه می کنند، می بینند که سطح زندگیشان به مراتب نسبت به سالهای گذشته پایین تر آمده است و حتی امیدی هم نیست که اوضاع بهتر شود. مردم در شرایطی هستند که اگر اتفاق بدتری نیفتد خودش خوب است و این روی روان افراد، اثر منفی خواهد گذاشت.

وبگردی