تاثیر هوش مصنوعی بر بهرهوری کارکنان؛ تنبلی یا تحول؟
رکنا: استفاده از هوش مصنوعی در محیطهای کاری میتواند کارکنان را با چالشهای جدیدی مواجه کند؛ پژوهشها نشان میدهند کارمندانی که از این ابزارها بهره میبرند، از دیدگاه دیگران استقلال و اعتماد به نفس کمتری دارند و در فرایند استخدام نیز کمتر مورد پذیرش قرار میگیرند.

به گزارش رکنا، پژوهشی جدید نشان میدهد که استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی در محیطهای کاری میتواند برداشتهای منفی درباره کارکنان ایجاد کند. بهویژه، افرادی که از این فناوریها بهره میبرند، ممکن است از نگاه همکاران خود بهعنوان کمتلاش و فاقد صلاحیت کافی معرفی شوند.
کاربرد هوش مصنوعی و چالشهای اعتبارسنجی در محیط کار
براساس گزارشی منتشر شده از دانشگاه دوک آمریکا، این تحقیق که توسط سه تحلیلگر انجام شده و در نشریه Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است، دادههای حاصل از چهار آزمایش آنلاین و دیدگاه ۴۴۰۰ نفر را تحلیل کرده است. نتایج نشان میدهد استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی مانند ChatGPT یا نرمافزارهای دیگر، نهتنها استقلال و اعتماد به نفس کاربران را از نگاه دیگران کاهش میدهد، بلکه باور عمومی نسبت به جایگزینی راحتتر این افراد تقویت شده است.
حتی در شرایط استخدام، مدیران تمایل کمتری به انتخاب افرادی داشتند که اعتراف کردهاند از هوش مصنوعی برای انجام کار خود استفاده میکنند. این موضوع نشاندهنده نگرش کلی در محیط کار بهعنوان نشانهای از ضعف در مهارتهای حرفهای است.
برداشتهای متفاوت درباره کاربران هوش مصنوعی
در جریان این آزمایشها، شرکتکنندگان بهطور متناوب در نقشهای مختلف از جمله کارمند یا مدیر قرار میگرفتند. نکته جالب این بود که در تمامی حالات، استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی بهعنوان کاهش تلاش شخصی یا توانمندی حرفهای تلقی میشد. حتی زمانی که مشخص میشد کاربرد این ابزارها کارآمدی را افزایش میدهد، نگرش منفی اولیه بهطور کامل از بین نمیرفت.
با این حال، دیدگاه افرادی که خود بهطور مستمر از هوش مصنوعی در کار خود استفاده میکردند، کاملاً متفاوت بود. این گروه استفاده از این فناوریها را نشانهای از بهرهوری و کارآمدی میدانستند و درباره دیگر همکارانی که از ابزارهای مشابه استفاده میکردند، نگاه مثبتتری داشتند.
پیامدهای اجتماعی استفاده از هوش مصنوعی
مطالعه انجامشده نشان میدهد که علیرغم تمامی مزایایی که فناوریهای هوش مصنوعی ارائه میدهند، دیدگاه عمومی در محیطهای کاری همچنان با نوعی تردید همراه است. این تصورات منفی ممکن است به تأثیرات ناخواستهای بر جایگاه شغلی افراد و میزان اعتبار اجتماعی آنها منجر شود. بنابراین، ضروری است که مسئولان و مدیران به این مسائل توجه بیشتری کنند تا از سوءتفاهمها درباره کاربران هوش مصنوعی جلوگیری شود.
-
فیلم غوغای آواز شجریان توسط پسر بامعرفت در صداتو ! / به یاد پدرش خوند و اشک همه را درآورد !
ارسال نظر