سازه یوتا چیست؟ کشف اسرار علمی و معماهای پنهان
رکنا: سازه طبیعی Upheaval Dome در دل ایالت یوتا، یکی از اسرارآمیزترین پدیدههای زمینشناسی است که با ویژگیهای منحصربهفرد و ارتفاع 300 متریاش، توجه دانشمندان و علاقهمندان به طبیعت را به خود جلب کرده است؛ اما راز شکلگیری این سازه همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.

به گزارش رکنا، ایالت یوتا در گوشه جنوب شرقی خود یک اسرار طبیعی خارقالعاده دارد که قرنهاست ذهن دانشمندان را به خود مشغول کرده است. این سازه شگفتانگیز هنوز پاسخی روشن و قطعی برای نحوه پیدایشش ندارد و سؤالات بسیاری پیرامون آن وجود دارد.
عکسبرداری از این مکان توسط فضانوردان ایستگاه فضایی بینالمللی، باعث ایجاد بحثهای گسترده درباره منشأ این سازه شد. آیا این پدیده حاصل برخورد یک شهابسنگ به زمین است، یا اینکه حرکات نمک در زیر سطح زمین چنین سازهای را شکل دادهاند؟
یک سازه خاص در دل طبیعت
این سازه که با نام "Upheaval Dome" شناخته میشود، چنان خاص و مرموز است که سالهاست جای خود را در ردهبندی عجایب طبیعی جهان باز کرده است. شمایل منحصر بهفرد آن که شباهت زیادی به دکمه شکم دارد، از همان ابتدای کشف توجه زمینشناسان و فضانوردان را جلب کرد. این سازه سهصد متر ارتفاع دارد و ساختار زمینشناسی بینظیرش دو نظریه مختلف را در مورد منشأ آن شکل داده است.
تاریخچه دومِ آشوب
این سازه حیرتانگیز، به صورت یک دایره توخالی با لبههای تیز، در مرکز توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. دومِ آشوب، از زمانی که اولین بار در سال ۲۰۰۷ ثبت شد، به یک نقطه جالب توجه برای مطالعات زمینشناسی تبدیل شده است.
تئوری برخورد شهابسنگ
یافتههای پژوهشی یکی از اولین نظریهها، یعنی برخورد یک شهاب سنگ عظیم، را تقویت میکند. گفته شده که نزدیک به ۶۰ میلیون سال قبل این شهابسنگ به پوسته زمین برخورد کرده و گودالی عجیب به وجود آورده است که به مرور زمان ساختار خاص این سازه شکل گرفته است. به زبان ساده، این روند با حرکت لایههای سنگی به داخل گودال ادامه یافته و ساختار استثنایی دوم آشوب شکل گرفته است.
تئوری حرکتهای نمک
اما گروهی از محققان نظریه متفاوتی دارند. به باور آنها، دوم آشوب به دلیل حرکت نمک در زیر سطح زمین ایجاد شده است. حرکت نمک در زیر لایههای سنگی میتواند به جابهجایی این سنگها و ایجاد سازه نامتعارف کمک کند. این نظریه بیان میکند که نمک، با خاصیت روانش به شکل حبابی عظیم حرکت کرده و سنگها را از محل خود کنار زده است.
تقابل دو نظریه
یکی از دلایلی که تئوری شهابسنگ را تقویت میکند وجود کریستالهایی با نشانههای آسیب برخورد است؛ کریستالهایی که معمولاً به اثرات برخورد شهابسنگ بازمیگردند. اما همچنان برخی دانشمندان نظریه حرکت نمک را قابلاعتمادتر میدانند، و شواهد موجود را برای اثبات نظریه شهابسنگ کافی نمیدانند.
راز علمی حلنشده
اگرچه مطالعات فراوانی روی دوم آشوب انجام شده است، حقیقت علمی دقیق درباره منشأ این سازه هنوز مشخص نشده است. دوم آشوب همچنان در لیست اسرار بزرگ زمینشناسی قرار دارد و محققان در تلاش برای دستیابی به جواب قطعی هستند. آیا این سازه نتیجه برخورد یک شهابسنگ است؟ یا اینکه جریانهای زیرسطحی نمک منجر به ایجاد آن شدهاند؟ این پرسش همچنان بیپاسخ است و شاید آینده پرده از حقیقت بردارد.
-
فیلم آواز شاد / دختر بچه تپل تیپ ننه بزرگی زده با علی اکرم بایرام اف چه رقصی میکنه همه غش !
ارسال نظر