سفر به قم قاجاری: میراثی از دوران کهن
رکنا: قم در دوران قاجار با اقداماتى مانند توسعه آستانه حضرت معصومه، احداث مدارس، بیمارستان و جادههای جدید توسط سلاطینى همچون فتحعلى شاه و ناصرالدین شاه، به یکی از قطبهای مهم مذهبی و تاریخی ایران تبدیل شد.

به گزارش رکنا، سایت کافه تاریخ در گزارشی به بررسی جایگاه تاریخی شهر قم در دوران قاجار پرداخته و این شهر را از منظر اقدامات انجام شده در آن دوران بازتاب داده است:
اقدامات فتحعلیشاه برای آبادانی قم
حاکمان قاجار به ویژه فتحعلیشاه و ناصرالدینشاه در راستای افزایش شکوه و آبادانی آستانه حضرت معصومه، اقدامات قابل توجهی انجام دادند. درباره فتحعلیشاه روایت شده که او در ابتدای زندگی خود نذر کرده بود اگر به مقام پادشاهی برسد، عظمت و زیبایی قم را افزایش دهد و مردم این شهر را از پرداخت مالیات معاف کند. اما هنوز مشخص نیست که وی تماماً به نذر خود عمل کرده باشد. او قم و مناطق اطراف آن را تیول مادرش قرار داد، خشتهای مسین زراندود را جایگزین کاشیهای قبلی گنبد حرم کرد، و مدرسهای با درآمدی از موقوفه برای تحصیل یکصد طلبه تاسیس نمود.
علاوه بر این، فتحعلیشاه یک بیمارستان و مهمانخانه نیز در قم راهاندازی کرد و گفته میشود هر سال مبلغ قابل توجهی هزینه اداره این مکانها میکرد. جالبتر اینکه او زمانی که به قم سفر میکرد تا حرم را با پای پیاده طی میکرد و پس از فوتش، مطابق با وصیتش، پیکرش در قم دفن شد.
دستاوردهای دوران ناصرالدینشاه
در دوره ناصرالدینشاه نیز گنبد دیگری را با طلا پوشش دادند و کار ساخت بنای صحن جدید توسط میرزا علیاصغر امینالسلطان چندین سال به طول انجامید. در این دوره همچنین جادههای جدیدی برای اتصال تهران و قم احداث شدند که نقش مهمی در دسترسی و توسعه این شهر داشتند.
قم، شهری با جذابیتهای زیارتی و موقعیت جغرافیایی ممتاز
از دیرباز، شهر قم علاوه بر شخصیت مذهبی، به دلیل موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد خود که بر مسیر شهرهای تاریخی نظیر شیراز و اصفهان واقع شده بود، همواره یک مقصد زیارتی و البته گذرگاه مسافرانی از کشورهای دیگر نیز به شمار میرفته است. این ویژگیها موجب شده تا قم نه تنها برای زائران شیعه، بلکه برای گردشگران خارجی نیز جذابیت داشته باشد.
-
ویدئو/ روایت شیرین و شنیدنی ایرج راد از عشق آتشین و شورانگیز ناصرالدین شاه قاجار به جیران/ انیسالدوله خواب ترور را دیده بود!
ارسال نظر