سایه خشکسالی انباشته بر منابع آبی کشور /  ۱۱ استان با جمعیتی بیش از ۳۵ میلیون نفر در شرایط زیرنرمال بارشی
تبلیغات

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا،  آمارهای تازه از سال آبی جاری تصویری دوگانه از وضعیت منابع آبی ایران ترسیم می‌کند؛ در ظاهر میزان بارندگی نسبت به سال گذشته افزایش یافته، اما در عمق ماجرا همچنان نشانه‌های یک بحران مزمن دیده می‌شود. سال‌هایی طولانی از خشکسالی انباشته، افت شدید ذخایر سدها و فشار فزاینده بر منابع زیرزمینی باعث شده حتی افزایش نسبی بارش نیز نتواند امنیت آبی کشور را تضمین کند.

بررسی داده‌های رسمی نشان می‌دهد که توزیع نامتوازن بارش‌ها در کنار کاهش بارندگی در برخی استان‌های پرجمعیت، وضعیت منابع آبی کشور را همچنان شکننده نگه داشته است؛ به گونه‌ای که ۱۱ استان با جمعیتی بیش از ۳۵ میلیون نفر در شرایط زیرنرمال بارشی قرار دارند.

تهران و قم؛ صدرنشینان کم‌بارشی در قلب پرجمعیت کشور

در میان استان‌های کشور، تهران و قم در صدر مناطق کم‌بارش قرار گرفته‌اند؛ دو استانی که در عین حال از مهم‌ترین کانون‌های جمعیتی و مصرف آب محسوب می‌شوند.

پایتخت که سال‌هاست برای تأمین آب شرب به مجموعه‌ای از سدها، انتقال بین‌حوضه‌ای و برداشت از منابع زیرزمینی متکی شده، اکنون بیش از هر زمان دیگری در معرض فشار منابع آبی قرار دارد. کاهش بارندگی در حوزه‌های آبریز تأمین‌کننده آب تهران، به‌ویژه در شرایطی که مصرف شهری و صنعتی همچنان رو به افزایش است، نگرانی‌ها درباره پایداری تأمین آب در ماه‌های آینده را افزایش داده است.

در قم نیز شرایط مشابهی حاکم است؛ استانی با منابع طبیعی محدود که بخش مهمی از نیاز آبی خود را از طریق انتقال آب تأمین می‌کند و هرگونه کاهش بارش می‌تواند فشار مضاعفی بر زیرساخت‌های تأمین آب آن وارد کند.

کسری مخازن سدها؛ زنگ خطر برای مدیریت منابع آب

در کنار کاهش بارش در برخی استان‌ها، یکی از مهم‌ترین شاخص‌های هشداردهنده، تداوم کسری در مخازن سدهای کشور است. اگرچه بارندگی‌های مقطعی در برخی حوضه‌ها ثبت شده، اما حجم آب ورودی به سدها هنوز با میانگین‌های بلندمدت فاصله قابل توجهی دارد.

کسری مخازن به معنای آن است که حتی در صورت بهبود نسبی بارش در یک سال آبی، اثرات سال‌های خشک گذشته همچنان باقی می‌ماند. این وضعیت عملاً انعطاف‌پذیری سیستم تأمین آب را کاهش می‌دهد و مدیریت منابع را در دوره‌های اوج مصرف، به‌ویژه در تابستان، دشوارتر می‌کند.

منابع زیرزمینی؛ قربانی پنهان بحران آب

در سایه کاهش ذخایر سطحی، فشار بر منابع آب زیرزمینی طی سال‌های اخیر به شکل قابل توجهی افزایش یافته است. برداشت‌های بیش از حد از سفره‌های زیرزمینی در بسیاری از دشت‌های کشور باعث افت سطح آب، فرونشست زمین و کاهش کیفیت منابع آبی شده است.

کارشناسان معتقدند ادامه این روند می‌تواند پیامدهای بلندمدت و گاه جبران‌ناپذیری برای امنیت آبی کشور به همراه داشته باشد؛ چرا که احیای آبخوان‌ها فرآیندی بسیار زمان‌بر است و در بسیاری از مناطق عملاً امکان بازگشت به شرایط گذشته وجود ندارد.

وظیفه سنگین وزارت نیرو در مدیریت بحران آب

در چنین شرایطی، نقش وزارت نیرو در مدیریت منابع آب بیش از هر زمان دیگری اهمیت پیدا می‌کند. سیاست‌گذاری دقیق برای مدیریت مصرف، کنترل برداشت از منابع زیرزمینی، بازچرخانی آب و افزایش بهره‌وری در بخش کشاورزی از جمله اقداماتی است که می‌تواند بخشی از فشار بر منابع آبی را کاهش دهد.

از سوی دیگر توسعه زیرساخت‌های تأمین آب پایدار، اصلاح الگوی مصرف در شهرها و صنایع، و برنامه‌ریزی برای سازگاری با کم‌آبی از مهم‌ترین محورهایی است که در سیاست‌های مدیریت آب باید مورد توجه قرار گیرد.

آینده‌ای که به مدیریت امروز وابسته است

افزایش نسبی بارش در یک سال آبی شاید بتواند نشانه‌ای از بهبود کوتاه‌مدت باشد، اما واقعیت این است که بحران آب در ایران پدیده‌ای ساختاری و بلندمدت است. ادامه خشکسالی‌های انباشته، رشد مصرف و فشار بر منابع زیرزمینی نشان می‌دهد عبور از این وضعیت تنها با بارش بیشتر ممکن نیست؛ بلکه نیازمند اصلاحات جدی در مدیریت منابع آب و تغییر الگوی مصرف در سطح ملی است.

در شرایطی که بخش بزرگی از جمعیت کشور در استان‌های کم‌بارش زندگی می‌کنند، هر تصمیم در حوزه مدیریت آب می‌تواند مستقیماً بر امنیت آبی، اقتصادی و حتی اجتماعی کشور اثر بگذارد؛ مسئله‌ای که اهمیت برنامه‌ریزی دقیق و اقدام فوری را دوچندان می‌کند.

 

اخبار تاپ حوادث

تبلیغات
تبلیغات
تبلیغات