آسیب های اجتماعی کودکان و نوجوانان چیست؟
آیا میدانید ۱۳ تا ۱۹ سالگی، پرچالشترین سن برای یک نوجوان است؟ طبق بررسیهای صورتگرفته، در این سنین به دلایلی همچون تغییرات هورمونی، بلوغ، فشارهای خانوادگی و مدرسه فرد را با مشکلاتی مواجه میکند.
کودکان و خانوادههایی که این نوع آسیبهای ناخواسته را تجربه میکنند، اغلب از نظر عاطفی و مالی دچار ضررهای هنگفتی میشوند. به همین منظور نیاز است تا با آسیب های اجتماعی کودکان و نوجوانان و همچنین آثار آن بر رشد روانی آنها بیشتر آشنا شویم. در این صورت میتوان نحوه برخورد با مشکلات ناشی از آسیبها را یاد گرفت و تاحدامکان ضررهای مالی و احساسی به خانواده را از بین برد.
افت تحصیلی؛ جدیترین آسیب در دوران نوجوانی
یکی از آسیب های اجتماعی نوجوانان که در زمان مدرسه ممکن است با آن مواجه شوند، افت تحصیلی است. مشکلاتی نظیر بیماریهای جسمی، روحی و همچنین تنشهای خانوادگی، عامل اصلی افت تحصیلی هستند. مشاوره و مطالعه، دو روش موثر برای حل این آسیب است. درصورتیکه نوجوان شما دچار این مشکل شد، مراجعه خانوادگی به مشاوره به یادگیری نحوه برخورد با چالشهای نوجوان کمک میکند. علاوهبر این، دانشآموز با مطالعه کتابهایی درخصوص شناخت احساسات، میتواند بر مشکلات خود کنترل بیشتری داشته باشد. پیشنهاد میشود با مراجعه به سایت بادبادک، انواع کتاب روانشناسی مناسب با رده سنی نوجوان را بررسی کنید. این سایت علاوهبر عرضه کتاب داستانهای محبوبی مانند کتاب تام گیتس، انواع کتاب خودشناسی و آموزشی را نیز به فروش میرساند.
افسردگی و انزوا؛ آسیب مشکلات روحی بر روان و رفتار کودک و نوجوان
رفتار اجتماعی قابل قبول و درگیر شدن در تعاملات اجتماعی برای رشد هر کودکی حیاتی است. بااینحال، به دلیل گسترش تعاملات در فضای مجازی و کاهش رفتوآمدهای فیزیکی، بسیاری از کودکان و نوجوانان را از تعاملات اجتماعی محروم ماندهاند. تحقیقات نشان میدهد فقدان روابط اجتماعی به طرق مختلف بر رشد کودک تاثیر میگذارد. بااینحال گاهی اوقات کودک یا نوجوان تعامل مناسبی با جامعه دارد؛ ولی همچنان مشکلاتی مانند پرخاشگری دامنگیر او میشود.
در واقع تنشهای موجود در محیطهای اجتماعی، خانوادگی و تحصیلی عامل اصلی ایجاد افسردگی در کودکان و نوجوانان است. این موضوع باعث از دست رفتن اعتماد به نفس آنها شده و موجب فاصله گرفتن آنها خواهد شد. پیشنهاد میشود برای جلوگیری از این مشکل، قبل از ورود کودک به دوران نوجوانی و افزایش تعاملات اجتماعی، مفاهیم مختلف را به او آموزش داده و تواناییهای فردی او را تقویت کنید. یکی از راههای آموزشی برای تقویت اعتمادبهنفس، مطالعه کتاب است. برای مثال، در کتاب دونده هزارتو ارزشهایی همچون تسلیم نشدن و تلاش کردن، اعتمادبهنفس، مودب بودن و رفتاری دوستانه داشتن، محبت به دیگران، بخشش، خوشبینی و مسئولیتپذیری آموزش داده شده است.
بلوغ زودرس و آسیب های اجتماعی کودکان و نوجوانان
بلوغ زودرس به حالتی میگویند که بدن در مدت زمانی بسیار کوتاه از دوره کودکی وارد بزرگسالی شود. بهطور معمول بلوغ زودرس بعد از 8 سالگی در دختران و بعد از 9 سالگی در پسران رخ میدهد. با این حال، شرایط آب و هوایی منطقه سکونت، غذاهای مصرفی و موارد دیگر بر این مهم اثر میگذارند. این تغییر ناگهانی عوارضی دارد که بر آسیبهای اجتماعی نوجوانان دختران و پسران تاثیرگذار است.
والدین میتوانند با آگاهی از چالشها و تغییرات هورمونی که فرزندشان با آن دستوپنجه نرم میکند، جلوی بسیاری از آسیبها را بگیرند. ایجاد رابطه دوستانه و راهنمایی کودک در قالب یک دوست، کاری است که والد باید در این دوره انجام دهد. همچنین پیشنهاد میشود زمان بیشتری را صرف ارتباط موثر با فرزند خود داشته باشید. برای مثال، با مطالعه کتاب شاهنامه برای کودکان قبل از خواب آنها زمان مناسبی برای ایجاد احساس دوستانه بهوجود میآورد.
مواد مخدر و آسیبهای اجتماعی نوجوانان
از دهه 1970، برخی از محققان دریافتند که سیگار و الکل «در را به روی استفاده از مواد مخدر باز میکند». این تئوری با عنوان «دروازه»، عنوان میکند: آن دسته از کودکانی که سیگار میکشند و مشروب مینوشند، باوجود اینکه کوکائین یا سایر مواد مخدر مصرف نمیکنند؛ اما خطر استفاده از این مواد در آنها بیشتر است. بااینحال نمیتوان انتظار داشت کودک در محیطی آلوده و با وجود والدینی که سیگار میکشند، به این کار تمایل پیدا نکند.
ولی اگر متوجه تمایل فرزندتان به مصرف مواد مخدر شدید، حتما در اولین فرصت به مشاور مراجعه کنید. نمایان شدن این تمایلات در نوجوانان به دلیل روحیه سرکشانه و مشکلاتی است که در اجتماع با آن دستوپنجه نرم میکنند.
بلوغ و تغییر اندام؛ ایجاد نارضایتی و از بین رفتن حس اعتمادبهنفس
نارضایتی از بدن، معمولاً به داشتن افکار یا احساسات منفی در مورد تصویر بدن اشاره دارد. افرادی که از بدن خود ناراضی هستند، معمولاً تصویری ایدهآل و فراتر از واقعیت از اندام در ذهنشان دارند. نارضایتی از اندام، نتیجه آسیبهای اجتماعی نوجوانان است. این مشکل از ارزشهایی نشات میگیرد که در جامعه درحال شکلگیری است. ناراضی بودن از شکل یا وزن بدن، فرد را در معرض خطر درگیر شدن با اختلالات پرخوری یا کمخوری (آنورکسیا) قرار دهد. برای رفع این مشکل ابتدا باید ارزشهای نوجوان تغییر کند؛ سپس با آموزشهای لازم به او نشان داده شود که در دوره بلوغ بدن دچار تغییرات شدیدی میشود.
روابط خطرناک و بیماریهای مقاربتی در نوجوانان ناشی از عدم آگاهی
یکی از آسیبهای اجتماعی نوجوانان، بیماریهای مقاربتی (STDs) است که از طریق تماس جنسی منتقل میشوند. بیماریهای مقاربتی توسط باکتریها، ویروسها یا انگلها به وجود میآیند. عفونت مقاربتی ممکن است از فردی به فرد دیگر از طریق خون، مایع منی یا واژن و سایر مایعات بدن منتقل شود.
گاهی اوقات این عفونتها از راههایی غیر از تماس جنسی پخش میشوند. به عنوان مثال، بیماریهای مقاربتی ممکن است در دوران بارداری یا زایمان به نوزاد سرایت کند. همچنین امکان دارد از طریق انتقال خون یا سوزنهای مشترک منتشر شوند. برای جلوگیری از این مشکل، از آموزش دوری نکنید. برخی از والدین درمورد مشکلات جنسی و روابط با نوجوانشان صحبت نمیکنند. تصور آنها این است که صحبت درخصوص این مسائل باعث گمراهی فرزندشان میشود. بااینحال شما میتوانید با یک آموزش حرفهای، فرزندتان را آگاه کرده و او را از خطر حفظ کنید.
آموزش؛ راهی برای محافظت از فرزند دلبندتان در برابر آسیبهای اجتماعی
مواردی که در این متن به بررسی آنها پرداختیم، تنها بخشی از آسیب های اجتماعی کودکان و نوجوانان بود. بسیاری از نوجوانان روزانه با انواع و اقسام این مشکلات و آسیبها دستوپنجه نرم میکنند؛ بنابراین والدین باید توجه ویژهای به آنها داشته باشند. برای این کار بهترین راه خرید و مطالعه کتاب، هم برای والدین و هم برای نوجوانان است. فروشگاه بادبادک با ارائه متنوعترین کتابها در هر سبک و سیاقی در کنار شماست تا با بحران آسیب اجتماعی نوجوانان آشنا شوید و بهترین راه مقابله با آنها را در پیش بگیرید. پیشنهاد میکنیم برای مشاهده آرشیو کتابهای بادبادک، به سایت badbaddak.ir سر بزنید.
ارسال نظر