رکنا گزارش می دهد؛
فشار معیشتی سنگین بر رانندگان ایرانی / بیش از هزار تانکر ایرانی باز هم پشت مرز ایران و افغانستان گرفتار شدند + فیلم
رکنا اقتصادی: بالغ بر 1200 تانکر ایرانی حامل گازوئیل بیش از سه ماه در مرز ایران و افغانستان متوقف مانده اند و رانندگان از خسارت های سنگین و مشکلات معیشتی شدید گلایه دارند. مسئولان وزارت خارجه و سازمان راهداری در پی آزادسازی تانکرها و پرداخت حق توقف رانندگان هستند اما تاکنون اقدامی عملی صورت نگرفته است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی رکنا، بیش از سه ماه است که بالغ بر هزار دستگاه تانکر ایرانی در مرز ایران و افغانستان متوقف مانده اند و رانندگان از خسارت های سنگین و فشار معیشتی شدید گلایه دارند.
براساس گفتگوی رکنا با حمید محمدی فاز، معاون دفتر ترانزیت و حمل و نقل بین المللی سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای کشور، هم اکنون حدود 1200 تانکر در این بحران گرفتار شده اند؛ از این تعداد، نزدیک به 400 تانکر در مرز دوغارون، حدود 300 تانکر در شهر نیمروز افغانستان و بیش از 500 تانکر در مرز ایران متوقف هستند. این ناوگان عمدتا حامل محموله گازوئیل بوده است که برای ترانزیت از عراق و ایران به افغانستان اعزام شدهاند.
طبق گفته محمدی فاز: «وزارت امور خارجه و کنسولگری ایران در هرات و نیمروز از همان روزهای ابتدایی وارد مذاکره با طرف افغانستانی شده و سازمان راهداری نیز از طریق برگزاری جلسات با رانندگان، گمرک و وزارت خارجه، روند آزادسازی تانکرها را پیگیری می کند. هدف اصلی، آزادی سریع تانکرها و پرداخت حق توقف رانندگان است.»
رانندگان در مرز ماندهاند، مسئولان وعده میدهند اما خبری نیست
برخی رانندگان گرفتار در مرز ایران و افغانستان در پاسخ به خبرنگار رکنا که سال گذشته نیز (لینک خبر) برخی از کامیونداران در اسلام قلعه افغانستان ماه ها گرفتار شدند. چرا رانندگان باز هم همان نوع بار را در همان مسیر (افغانستان) حمل کردند، توضیحاتی را تشریح کردند که در زیر می خوانید:
برخی رانندگان به خبرنگار رکنا گفتند: رانندگانی که از سلیمانیه بارگیری می کنند حدود 350 تا 400 میلیون تومان و رانندگانی که از ایران بارگیری می کنند حدود 200 تا 250 میلیون تومان کرایه دریافت می کنند و بعد از 48 ساعت کرایه بار به راننده پرداخت می شود، چون راننده هزینه های زیادی دارد.
آنها با اشاره به هزینه های زندگی و کار در افغانستان گفتند: قیمت نان در افغانستان 30 هزار تومان است و هزینه زندگی روزانه حدود یک میلیون تومان می شود. برای هر سرویس باید 30 میلیون تومان پول ویزا پرداخت کنیم. هزینه گمرک هم هیچ قانون مشخصی ندارد و هر گمرکی هر چه بخواهد دریافت می کند. در یک گمرک 35 میلیون تومان پرداخت کرده ایم. با کسر همه هزینه ها، برای هر سرویس حدود 100 میلیون تومان برای راننده باقی می ماند. ما بیش از سه ماه است که گرفتار شده ایم و از جیب می خوریم و هزینه خواب در این مدت به ما ندادند که بتوانیم خرج معیشت خود را بپردازیم.
آنها تاکید کردند: زمان جنگ 12 روزه، همه رانندگان در مرزها گرفتار بودند. به راننده اجازه ورود به عراق را نمی دادند. بسیاری از ما بدهکار هستیم و مجبوریم این مسیر را انتخاب کنیم. ماشین های ما فرسوده و قدیمی است. رادیاتور، لاستیک و تعمیرات همه با افزایش قیمت مواجه شده اند. برای مثال، دو جفت لاستیک 65 میلیون تومان هزینه دارد. با توجه به گرانی، تورم و هزینه معیشت، برای راننده تقریبا هیچ پولی نمی ماند.
رانندگان به خبرنگار رکنا گفتند: بعد از انتشار گزارش رکنا، سازمان راهداری با رانندگان تماس گرفت و وعده داد که یک هیئت ایرانی برای حل مشکل به افغانستان اعزام خواهد شد اما بعد از گذشت یک هفته هنوز هیچ خبری نیست و هیچ فردی مسئول پرداخت حق خواب و خسارت رانندگان نیست. شرکت فورواردر ایرانی «دُر سینا پیک آریایی» نیز تاکنون پاسخگو نبوده است. اکنون سه ماه از توقف تانکرها گذشته و وارد ماه چهارم می شویم اما هیچ کس به داد ما نمی رسد.
به گزارش رکنا، این وضعیت، علاوه بر فشار اقتصادی شدید بر رانندگان، تهدیدی جدی برای ترانزیت کالا به کشورهای همسایه و منطقه به شمار می آید و نشان دهنده لزوم ورود فوری مقامات ذیربط برای حل بحران و حمایت از رانندگان ایرانی است. در شرایطی که تحریم های سازمان ملل فعال شده است، بهتر است وزارت راه و شهرسازی و دیگر نهادها و سازمان های دولتی نسبت به این امر مهم اقدام جدی انجام دهند تا دیگر شاهد این اتفاقات در حوزه حمل و نقل کشور نباشیم.
ارسال نظر