راه‌اندازی سامانه‌های نوین در مرکز اطلاعات مالی؛ گامی به سوی آینده /  سامانه مردمی گزارش درباره پولشویی و تأمین مالی تروریسم
تبلیغات

محسن امیری معاون فناوری اطلاعات مالی و ارتباطات مرکز اطلاعات مالی طراحی سامانه‌های مکبا، سمام و سنامام را سه اقدام مهم این مرکز طی پنج ماه گذشته برشمرد و از ایجاد سامانه ارسال گزارش های مردمی در آینده نزدیک خبر داد. 

به گزارش رکنا به نقل از مرکز اطلاعات مالی وزارت  اموراقصاد و دارایی ، امیری افزود :« مکبا»؛ ابزاری هوشمند برای نظارت مستمر بر برنامه‌های ضد فساد

این مقام مسئول، به طراحی و رونمایی از سامانه مکبا برای نظارت بر برنامه ملی اقدام مقابله با پولشویی و تأمین مالی تروریسم اشاره کرد و گفت: با توجه به الزامات قانونی، برنامه اقدام باید طی سه سال به‌روزرسانی و اجرا شود لذا نیاز به طراحی سامانه‌ای جهت رصد مستمر اقدامات و وظایف دستگاه‌ها احساس شد.

امیری با بیان اینکه دسترسی به این سامانه برای 41 دستگاه مسئول فراهم شده است، تصریح کرد: مکبا ابزاری است که کمک می‌کند اجرای برنامه اقدام جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم با سرعت بیشتری پیش رود همچنین کنترل و نظارت مؤثرتری بر اقدامات، به‌ویژه در حوزه‌هایی که نیازمند تعجیل بوده و قانون بر آن‌ها تأکید کرده است، صورت پذیرد. هدف نهایی این است که ان‌شاءالله مبارزه با فساد در کشور تسهیل و تسریع شود.

امیری تأکید کرد: این 41 دستگاه می‌بایست فعالیت‌های خود را که در راستای مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم در برنامه اقدام برای آنها تعریف شده، در این سامانه گزارش نمایند.

معاون فناوری اطلاعات مالی و ارتباطات مرکز اطلاعات مالی با اشاره به تعیین زمان‌بندی مشخص برای دستگاه‌ها در سامانه گفت: با توجه به الزامات قانونی، برنامه اقدام باید طی سه سال به‌روزرسانی و اجرا شود. ازاین‌رو، به‌طور مستمر اقدامات را به‌روزرسانی می‌کنیم، چراکه وظایف تغییر می‌کنند؛ ممکن است یک اقدام از یک دستگاه به دستگاه دیگری منتقل یا اقدام جدیدی تعریف شود یا حتی دستگاه جدیدی به وجود آید. ما تلاش می‌کنیم این تغییرات را در کوتاه‌ترین زمان ممکن تعریف، به‌روز و ابلاغ کنیم و در نهایت، با استفاده از این سامانه، بر حسن اجرای اقدامات نظارت داشته باشیم.

 سامانه سمام؛ ارزیابی هوشمند گزارش‌های پولشویی

این مقام مسئول در خصوص سایر سامانه‌هایی که چند ماه گذشته توسط مرکز اطلاعات مالی ایجاد شده‌اند، گفت: از جمله مهم‌ترین سامانه‌ها می‌توان به سامانه «سمام» اشاره کرد که در حوزه دریافت گزارش‌های معاملات مشکوک فعالیت دارد.

وی افزود: کلیه اشخاص مشمول قانون مبارزه با پولشویی از جمله بانک‌ها، مؤسسات بیمه و بورس و... گزارش‌های مشکوک به پولشویی در حوزه فعالیتشان را به مرکز اطلاعات مالی از طریق این سامانه ارسال می‌کنند.

امیری با اشاره به اینکه این سامانه با بهره‌گیری از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین طراحی‌شده و قادر است ارزیابی گزارش مشکوک را در کمتر از یک روز انجام دهد، افزود: اگر گزارشی به‌عنوان‌مثال از سوی یک بانک در خصوص یک تراکنش مشکوک ارسال شود، مرکز بلافاصله میزان ریسک آن را ارزیابی می‌کند.

معاون مرکز اطلاعات مالی با بیان اینکه چنانچه ریسک گزارش بیش از درصد مشخص باشد، تشکیل پرونده صورت گرفته و موضوع در بخش تحلیل مورد بررسی دقیق‌تر قرار می‌گیرد، گفت: در صورتی که جرم یا مصداق پولشویی محرز شود، پرونده به مراجع قضایی و یا به دستگاه‌هایی همچون سازمان امور مالیاتی برای مقابله با فرار مالیاتی ارجاع داده خواهد شد.

 راه‌اندازی سامانه نظارت بر آموزش اشخاص مشمول

امیری راه‌اندازی سامانه نظارت بر آموزش اشخاص مشمول «سنامام» را از دیگر اقدامات مرکز اطلاعات مالی در حوزه توسعه فناوری برشمرد و گفت: این سامانه با هدف ایجاد بستر الکترونیکی یکپارچه برای ارزیابی، پایش و نظارت بر عملکرد اشخاص مشمول در اجرای الزامات و تکالیف آموزشی قانونی مربوط به مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم طراحی شده است.

وی افزود: به‌موجب قانون، تمامی اشخاص مشمول قانون مبارزه با پولشویی موظف‌اند برنامه‌های آموزشی خود را در این سامانه ثبت کنند، افراد آموزش‌دیده و دوره‌های برگزارشده را معرفی نمایند و گزارش آن را به مرکز ارسال کنند. مرکز اطلاعات مالی نیز وظیفه نظارت بر حسن اجرای این الزام قانونی را بر عهده دارد.

معاون مرکز اطلاعات مالی، فراهم‌سازی بستر نظارت بر آموزش متمرکز و به‌روز برای اشخاص مشمول، ثبت، ارزیابی و مدیریت دوره‌های آموزشی تخصصی مرتبط با الزامات قانون، پایش میزان انطباق عملکرد اشخاص مشمول با استانداردهای آموزشی و نظارتی تعیین‌شده و تسهیل در اعمال نظارت‌های دوره‌ای از سوی مراجع ذی‌صلاح به‌ویژه دستگاه‌های متولی نظارت ذکر شده در قانون مبارزه با پولشویی را از قابلیت‌های سامانه «سنامام» برشمرد.

راه‌اندازی سامانه مردمی گزارش پولشویی و تأمین مالی تروریسم

امیری با بیان اینکه در آینده‌ای نزدیک، یکی از زیرمجموعه‌های سامانه سمام به بهره‌برداری خواهد رسید که به موضوع گزارش‌های مردمی اختصاص دارد، گفت: شهروندان قادر خواهند بود گزارش‌های خود در حوزه پولشویی یا تأمین مالی تروریسم را چه با احراز هویت و چه بدون آن، از طریق این سامانه ثبت و ارسال کنند.

وی افزود: هدف از طراحی این سامانه آن است که مرکز بتواند به‌سرعت به این گزارش‌ها رسیدگی کرده و اقدامات لازم را در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام دهد.

اخبار تاپ حوادث

تبلیغات
تبلیغات
تبلیغات

وبگردی