جهش 6 میلیارد دلاری پتروشیمی در 1404؛ تمرکز بر توسعه زنجیره ارزش و بازار صادراتی

به گزارش رکنا، حسن عباس‌زاده امروز (یکشنبه، ۲۱ اردیبهشت) در نشست خبری در بیست‌ونهمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با اشاره به اینکه ظرفیت کنونی صنعت پتروشیمی هم‌اکنون حدود ۹۷ میلیون تن است، اظهار کرد: پارسال حدود ۴۲ میلیون تن محصول نهایی پتروشیمی بدون احتساب خوراک بین مجتمعی به ارزش ۲۴ میلیارد دلار در صنعت تولید شد که ۲۹ میلیون تن به ارزش ۱۳ میلیارد دلار صادر شد و ۱۳ میلیون تن به ارزش حدود ۱۱ میلیارد دلار در داخل به فروش رفت.

وی با بیان اینکه امسال ۱۵ طرح پتروشیمی با سرمایه مجموع ۶ میلیارد دلار به بهره‌برداری می‌رسد که حدود ۸ میلیون تن به ظرفیت صنعت می‌افزاید، تصریح کرد: برآورد می‌شود از ۸۳ میلیون تن محصول تولیدی در ۱۴۰۴، ۳۵ میلیون تن صادر شود و ۱۶ میلیون تن در داخل به فروش برسد.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه از طرح‌هایی که امسال به بهره‌برداری می‌رسند، تنها یک طرح خوراک گازی است، ادامه داد: ۳ محصول بار اول امسال به سبد محصولات پتروشیمی اضافه می‌شود و ظرفیت صنعت تا پایان سال به حدود ۱۰۶ میلیون تن می‌رسد و تولید واقعی ۸۳ میلیون تن برآورد می‌شود.

افزایش ۹۰۰ میلیون مترمکعبی خوراک گازی

معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه افزون بر ۱۵ طرح پتروشیمی، چهار طرح نیز در زمینه تأمین خوراک امسال افتتاح می‌شود، بیان کرد: بخشی از طرح‌های تأمین خوراک ازسوی پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس در طرح جمع‌آوری گازهای مشعل شرق کارون محقق می‌شود به‌طوری‌که از ۵۵ مشعلی که در این طرح باید خاموش شود، امسال ۱۴ مشعل خاموش می‌شود و گاز جمع‌آوری شده در صنعت استفاده می‌شود. ۱۰ مشعل نیز از اسفند پارسال تا چند روز گذشته خاموش شد.

عباس‌زاده به طرح ان‌جی‌ال ۳۱۰۰ به‌عنوان طرح دیگر تأمین خوراک اشاره و اظهار کرد: این طرح امسال نهایی می‌شود و تا شهریور به بهره‌برداری می‌رسد. همچنین طرح به‌سوزی گازهای مشعل ازسوی پتروشیمی مارون نیز طرح دیگری است.

وی مقدار سرمایه‌گذاری ۴ طرح‌ تأمین خوراک که امسال به بهره‌برداری‌ می‌رسد را ۴ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: امسال ۹۰۰ میلیون مترمکعب گاز در روز از جمع‌آوری مشعل‌ها و ۸۵۰ بشکه میعانات در روز نیز از ان‌جی‌ال ۳۱۰۰ به‌عنوان خوراک به صنعت بازمی‌گردد.

توسعه بازارهای صادراتی

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه سه تجهیز بار اول امسال در اجرای طرح‌های پتروشیمی رونمایی می‌شوند، افزود: استفاده حداکثری از توان سازندگان داخلی در اجرای طرح‌های پتروشیمی در دستور کار است.

عباس‌زاده بر برنامه این شرکت برای توسعه بازار صادراتی صنعت پتروشیمی تأکید کرد و ادامه داد: در حاشیه افتتاحیه نمایشگاه نفت امسال، رئیس‌جمهوری نیز در بازدید از غرفه‌ شرکت‌های پتروشیمی با اشاره به محدودیت‌های فعلی بازار صادراتی پتروشیمی ایران که عمدتاً به چند کشور محدود شده است، بر لزوم توسعه بازارهای جدید تأکید کرد.

وی با بیان اینکه مطالعه بازارهای هدف در کشورهای مختلف به صورت مدون در حال انجام است، گفت: پس از تکمیل مطالعات، برای هر کشور سند اختصاصی صادرات محصولات پتروشیمی ایران تدوین می‌شود تا مشخص شود چه محصولاتی با ظرفیت صادرات به این مناطق وجود دارد.

گسترش صادرات به کشورهای همسایه

معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه افزون بر کشورهای آفریقایی، رئیس‌جمهوری بر گسترش صادرات به کشورهای همسایه شامل عراق، پاکستان، افغانستان و ترکیه نیز تأکید داشتند و این کشورها نیز در اولویت برنامه‌های بازاریابی قرار گرفته‌اند و اسناد مربوط به این کشورها نیز در حال آماده‌سازی است، اظهار کرد: رئیس‌جمهوری تأکید داشتند که این اسناد در اختیار نهاد ریاست جمهوری قرار خواهد گرفت تا اعضای دولت در سفرهای خارجی از این ظرفیت‌ها بهره‌برداری کنند.

عباس‌زاده با اشاره به اینکه ظرفیت صنعت پتروشیمی تا پایان برنامه هفتم توسعه به ۱۳۱ میلیون تن می‌رسد، افزود: برنامه هفتم بر تکمیل زنجیره ارزش نیز تأکید دارد.

وی به نام‌گذاری سال ۱۴۰۴ به نام «سرمایه‌گذاری برای تولید» اشاره کرد و گفت: همه همسو با فرمایشات مقام معظم رهبری دراین زمینه فعالیت خواهیم کرد. صنعت پتروشیمی آمادگی جذب سرمایه‌های مختلف از ۲۰ میلیون دلار تا پروژه‌های بزرگ ۲ میلیارد دلاری را دارد و می‌تواند جذب سرمایه را انجام دهد.

جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی در نمایشگاه نفت

معاون وزیر نفت با بیان اینکه اقدام‌های مثبتی در زمینه جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی صورت گرفته است، ادامه داد: در این نمایشگاه مذاکراتی مطلوبی با شرکت‌های خارجی انجام شد و برای سرمایه‌گذاری اعلام آمادگی کرده‌اند.

عباس‌زاده با اشاره به سرمایه‌گذاری صنعت پتروشیمی در خاموش کردن مشعل‌ها و توسعه میادین گفت: مقام معظم رهبری نیز در دو سال اخیر بر تسهیل فرآیند سرمایه‌گذاری تأکید دارند، خوشبختانه آیین‌نامه مربوطه ازسوی دولت در هفته‌های گذشته اعلام شد که بر اساس آن، فرآیند سرمایه‌گذاری تسهیل می‌شود و حداکثر یک سال به طول خواهد انجامد. همچنین، امروز، قرارداد گروه باختر و هلدینگ پتروفرهنگ با شرکت ملی نفت ایران برای توسعه دو میدان امضا شد که با اجرای آن ۳۱ میلیون مترمکعب گاز در روز به صنعت بازمی‌گردد. امیدواریم قراردادهای دیگر نیز به‌زودی نهایی و امضا شوند.

وی در توضیح درباره برنامه جمع‌آوری گازهای مشعل ازسوی صنعت پتروشیمی اعلام کرد: صنعت پتروشیمی برنامه خوبی برای جمع‌آوری مشعل‌ها دارد اگرچه این مشعل‌های مربوط به صنعت پتروشیمی نیستند و در حوزه صنعت نفت هستند. با بهره‌برداری از ان‌جی‌ال ۳۱۰۰ مشعل‌های منطقه دهلران جمع می‌شوند و پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس نیز ۱.۱ میلیارد دلار برای جمع‌آوری گازهای مشعل شرق کارون سرمایه‌گذاری کرده است.

معرفی ۲۱ بسته سرمایه‌گذاری

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در زمینه تکمیل زنجیره ارزش نیز افزود: این موضوع از راهبردهای صنعت پتروشیمی است. سالانه حدود ۲ میلیارد دلار کالای پتروشیمی وارد کشور می‌شود که در کشور توسعه پیدا نکردند، که به منظور خودکفایی در این کالاها، ۲۱ بسته سرمایه‌گذاری به سرمایه‌گذاران معرفی شد و اکثر این طرح‌ها به جز چند مورد که چالش تأمین فناوری دارند، دارای سرمایه‌گذار هستند.

عباس‌زاده درباره سیاست شرکت ملی صنایع پتروشیمی در زنجیره متانول با اشاره به اینکه ظرفیت اسمی ۱۴ میلیون تنی متانول در کشور تصریح کرد: تنها ۴ درصد از گاز کشور در حوزه متانول و اوره به‌عنوان خوراک استفاده می‌شود و این محصولات ارزآوری خوبی در سال‌های گذشته برای کشور داشته‌اند.

وی بر لزوم توسعه زنجیره ارزش متانول تأکید کرد و گفت: تدوین سند توسعه متانول در دستور کار قرار دارد و انتظار می‌رود تا شهریور نهایی شود. همچنین در همین راستا، تخفیف ۳۰ درصدی برای سرمایه‌گذاران این حوزه در نظر گرفته شده است.

صادرات ۷۰ میلیون دلاری کاتالیست به روسیه

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در پاسخ به پرسشی درباره سفیر اخیر به روسیه، بر تلاش برای رفع موانع پیش‌روی همکاری‌های تجاری تأکید و بیان کرد: ایجاد کریدور شمال به جنوب مهم‌ترین موضوع مورد بررسی برای گسترش همکاری ایران و روسیه است زیرا اکثر پتروشیمی‌های ایران در جنوب کشور مستقر هستند.  در عین حال، شرکت‌های ایرانی در سال‌های اخیر در حوزه کاتالیست‌ها پیشرفت چشمگیری در تولید و صادرات آن داشته است و صادرات سالانه حدود ۷۰ میلیون دلاری کاتالیست به روسیه بسیار مورد توجه است. توسعه در تولید انواع کاتالیست‌های مورد نیاز صنایع مختلف نیز از نقاط قوت صنعت پتروشیمی ایران محسوب می‌شود و انتظار می‌رود با توسعه تجارت آزاد بین کشورها، این حوزه شاهد رشد بیشتری باشد.

عباس‌زاده بر اهمیت توسعه ساخت داخل و حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در صنعت پتروشیمی تأکید و بیان کرد: مدیریت جدید پژوهش و ساخت داخل در این شرکت ایجاد شده و فرآیند ارزیابی توانمندی‌های شرکت‌های دانش‌بنیان به منظور بهره‌گیری از ظرفیت‌های آنها در ساخت تجهیزات و قطعات مورد نیاز صنعت در حال انجام است. بازار واردات ۲ میلیارد دلاری کالا در صنعت پتروشیمی، فرصت بزرگی برای شرکت‌های دانش‌بنیان فراهم کرده است. بستری برای معرفی این شرکت‌ها بر اساس توانمندی‌هایشان ایجاد شده و هدف‌گذاری شده است تا پایان برنامه هفتم، میزان ساخت داخل در صنعت پتروشیمی از ۷۰ درصد فعلی به ۷۵ تا ۸۰ درصد افزایش یابد.

وبگردی