دانش‌آموزانی هستند که هنوز کتاب درسی نگرفته‌اند!

به گزارش خبرگزاری رکنا، سال تحصیلی آغاز شده، کلاس‌ها شکل گرفته و بخش عمده دانش‌آموزان با کتاب‌های درسی پشت میزهای مدرسه نشسته‌اند؛ اما برای همه ماجرا به این سادگی پیش نرفته است. هنوز هم در برخی مناطق، دانش‌آموزانی هستند که با وجود گذشت هفته‌هایی از آغاز سال تحصیلی، کتاب درسی خود را کامل دریافت نکرده‌اند؛ مسئله‌ای که گاهی از یک ثبت‌نام دیرهنگام شروع می‌شود و گاهی در مسیر سفارش، چاپ یا توزیع منطقه‌ای متوقف می‌ماند.

ماجرا زمانی جدی‌تر می‌شود که وزیر آموزش‌وپرورش صراحتاً تأکید می‌کند در شرایط فعلی قابل قبول نیست دانش‌آموزی به دلیل کوتاهی در فرایند توزیع، کتاب درسی در اختیار نداشته باشد.

وزیر آموزش‌وپرورش علیرضا کاظمی ، خواستار شناسایی نقاط دارای مشکل و تکمیل فرایند توزیع کتاب‌ها در استان‌ها و مناطق شده است؛ تأکیدی که نشان می‌دهد حتی اگر تعداد دانش‌آموزان جامانده از توزیع اندک باشد، مسئله همچنان برای آموزش‌وپرورش قابل اغماض نیست.

۱۶۵ میلیون جلد کتاب پیش از آغاز سال تحصیلی

مشاور وزیر آموزش‌وپرورش علی باقرزاده چند روز پیش در یک برنامه رادیویی در پاسخ به گزارش یکی از شنوندگان درباره نرسیدن کتاب‌های درسی به برخی دانش‌آموزان منطقه ملارد، به حجم گسترده چاپ و توزیع کتاب‌ها اشاره کرد.

به گفته باقرزاده، «حدود ۱۶۵ میلیون جلد کتاب درسی پیش از ۱۵ شهریور چاپ و توزیع شده است»؛ با این حال، این فرایند برای همه دانش‌آموزان به یک شکل پیش نرفته است.

یکی از نقاطی که به گفته او موجب تأخیر شده، ثبت‌نام دیرهنگام دانش‌آموزان در برخی رشته‌های فنی‌وحرفه‌ای و کاردانش است؛ دانش‌آموزانی که ممکن است ابتدا قصد ورود به رشته‌های نظری را داشته باشند اما پس از تکمیل ظرفیت این رشته‌ها، به شاخه‌های فنی‌وحرفه‌ای یا کاردانش هدایت شوند.

در چنین شرایطی، ثبت‌نام برخی دانش‌آموزان حتی تا پایان مهرماه ادامه پیدا می‌کند و کتاب مورد نیاز آنها نیز باید پس از مشخص شدن رشته و ثبت سفارش، مراحل چاپ و توزیع را طی کند.

جالب اینکه سخنگوی آموزش‌وپرورش هم گفته است که مهلت ثبت‌نام دانش‌آموزان تا ۱۵ آبان است یعنی هنوز دانش‌آموزانی هستند که در مدرسه ثبت‌نام نشده‌اند و چه برسد به آنکه کتابی داشته باشند.

وقتی دانش‌آموز مدرسه‌اش را عوض می‌کند

اما همه تأخیرها به ثبت‌نام دیرهنگام مربوط نمی‌شود. باقرزاده، جابه‌جایی دانش‌آموزان میان مدارس را نیز یکی دیگر از عوامل ایجاد اختلال در توزیع کتاب عنوان کرده است. ممکن است کتاب دانش‌آموز برای مدرسه قبلی سفارش داده شده باشد، اما دانش‌آموز پس از انتقال به مدرسه‌ای دیگر، نیاز داشته باشد کتاب از مدرسه قبلی به مدرسه مقصد منتقل شود.

در ظاهر، این یک جابه‌جایی ساده است؛ اما در زنجیره‌ای که از ثبت سفارش آغاز می‌شود و به چاپ، ارسال و توزیع در مدرسه می‌رسد، همین تغییر می‌تواند باعث شود دانش‌آموز مدتی بدون کتاب بماند.

ماجرای توزیع ۹۹ درصدی؛ پس کتاب‌های نرسیده کجا هستند؟

رئیس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی نیز هفته گذشته درباره گلایه‌های مربوط به نرسیدن کتاب‌های درسی، از توزیع بیش از ۹۹ درصدی کتاب‌ها تا حدود مهرماه خبر داده است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین علی لطیفی گفته است تنها درصد بسیار اندکی از کتاب‌ها باقی می‌ماند که عمدتاً به اختلال در ثبت‌نام، ثبت سفارش یا فرایند توزیع، به‌ویژه در سطح منطقه، مربوط است. به گفته وی، بخشی از موارد باقی‌مانده نیز به دانش‌آموزانی مربوط می‌شود که به هر دلیل دیر ثبت‌نام کرده‌اند و حتی هنوز ثبت‌نام برخی از آنها در سامانه قطعی نشده است.

این توضیح یک نکته مهم را روشن می‌کند؛ مسئله فعلی لزوماً کمبود کتاب درسی نیست، بلکه در بخشی از موارد، گره در آخرین حلقه‌های زنجیره توزیع است؛ همان جایی که یک اختلال کوچک می‌تواند برای یک دانش‌آموز، تفاوت میان داشتن و نداشتن کتاب درسی باشد.

کتاب آزاد یا نسخه کپی؛ دانش‌آموز از کجا کتاب بگیرد؟

موضوع دیگری که در این میان مطرح شده، فروش کتاب‌های درسی در کتاب‌فروشی‌های اطراف مدارس است. باقرزاده درباره عرضه برخی کتاب‌ها با قیمت آزاد گفته است کتاب‌هایی که به این شکل عرضه می‌شوند، لزوماً کتاب‌های چاپ‌شده و توزیع‌شده از سوی آموزش‌وپرورش نیستند و ممکن است نسخه‌های کپی‌شده باشند.

بنابراین، دانش‌آموزی که کتابش به دستش نرسیده، با یک انتخاب ساده مواجه نیست؛ از یک سو منتظر رسیدن کتاب رسمی از مسیر آموزش‌وپرورش است و از سوی دیگر ممکن است در بازار آزاد با نسخه‌هایی مواجه شود که اصالت آنها مشخص نیست.

همه دانش‌آموزان باید کتاب داشته باشند

در نهایت، آنچه از اظهارات مسئولان آموزش‌وپرورش برمی‌آید این است که بخش عمده کتاب‌های درسی پیش از آغاز سال تحصیلی چاپ و توزیع شده و درصد بسیار بالایی از دانش‌آموزان کتاب‌های خود را دریافت کرده‌اند؛ اما برای دانش‌آموزانی که هنوز کتاب ندارند، مسئله تمام نشده است.

وزیر آموزش‌وپرورش صراحتاً خواستار شناسایی نقاط دارای مشکل شده و رئیس سازمان پژوهش نیز اعلام کرده است در صورت اعلام مشخصات مدرسه یا دانش‌آموز، امکان بررسی و پیگیری موردی وجود دارد./ فارس

درباره این خبر سوالی دارید؟ در نظرات از رکنا بپرسید. پایان خبر / رکنا / کدخبر 1263026
  • فیلم/ بنزین و گازوئیل به‌تدریج اصلاح می‌شوند؛ وعده پزشکیان درباره معیشت مردم