13 سال تحریم تسلیحاتی، نهضت توسعه نظامی را شکل داد/ حالا نوبت ایران است

به گزارش رکنا، بهانه این ممنوعیت نگرانی از ماهیت برنامه اتمی ایران و در اصطلاح شورای امنیت کاهش خطر احتمالی تسلیحات اتمی ایران عنوان شد اما از نگاه ناظران این امر پوشیده نبود که علت تحریم های دفاعی، جوگیری از نفوذ ایران به بازار تسلیحاتی منطقه پس از جنگ 2003 عراق بود.

قطعنامه تحریمی شورای امنیت محدودیت های وسیعی را برای صنایع دفاعی کشورمان پیش بینی می کرد. جز ممنوعیت خرید و فروش سلاح اتمی که یک ممنوعیت عام برای کشورهاست، شورای امنیت خرید و فروش سلاح های متعارف را هم در ارتباط با ایران ممنوع کرده بود. امری که کمی بعد با شکل گیری داعش، به خوبی نشان داد این تحریم باهدف تضعیف کشورهای مستقل در منطقه به منظور میدان دادن به تروریستها صورت گرفته است.

تانک جنگی، خودروهای رزمی و زرهی، توپخانه‌ های سنگین، هواپیماهای نظامی و جت های جنگنده، هلی کوپترهای تهاجمی، ناوهای جنگی، انواع موشک های کروز و بالستیک‌، سامانه‌های موشکی و دفاع موشکی، سکوهای پرتاب موشک، زیردریایی و قطعات یدکی مورد نیاز تسلیحات، آموزش استفاده و بکارگیری و البته تعمیر ادوات نظامی، تامین مالی و خدمات مالی برای خرید و فروش موارد یاد شده، همگی در تحریم شورای امنیت قرار داشت و براساس این قطعنامه، ایران نه مجاز بود که این موارد را بخرد و نه اجازه داشت که این ادوات را در صورت تولید داخلی به فروش برساند.

اما تحریم تسلیحاتی در این مدت 13 سال نه فقط به توقف تولیدات دفاعی ایران منتهی نشد، بلکه توانست نهضتی را برای توسعه فعالیت های نظامی شکل دهد. نهضتی که نتیجه آن، ساخت انواع قایق های تندرو، موشک های بالستیک با برد بالا، ساخت پهپاد و ماهواره بر هایی بود که بسیاری از سرویس های جاسوسی کشورهای مختلف را حیرت زده کرد.

به این ترتیب ایران با رهنمودهای فرمانده معظم کل قوا که همواره از فرصت تحریم سخن به میان آورده اند، تهدید تحریم های دفاعی را تبدیل به فرصتی برای پیشرفت در این حوزه کرد. به گونه ای که امروز ایران تنها کشوری در منطقه است که نه تنها واردکننده سلاح نیست، بلکه از این قدرت برخوردار است که سلاح های تولیدی خود را به کشورهای دیگر صادر کند.

قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل

براساس قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل، پنج سال پس از اجرای برجام، تحریم های تسلیحاتی ایران برداشته شده و نه فقط خرید و فروش سلاح آزاد شده، بلکه محدودیت هایی که برای تردد مقامات نظامی کشورمان به دیگر کشورها وضع شده بود نیز پاسان یافته تلقی می شود.

حالا ایران فرصت دارد تا صنایع تولیدی خود در زمینه های مختلف دفاعی را آزادانه به فروش برساند و در عمل، از توان دفاعی به عنوان یک برگ برنده برای گشایش های دیپلماتیک و همچنین ارزآوری اقتصادی استفاده کند. فرصتی کم نظیر که به لطف خودکفایی در تولید به دست آمده است.

بی تردید اگر بخش های دیگر تولیدی در کشورمان نیز می توانستند اینچنین از فرصت تحریم ها استفاده کنند، امروز نه فقط تحریم سلاحی برای تضعیف کشورمان نبود، بلکه می توانست فرصتی باشد برای آنکه ایران به یک کشور مولد در زمینه های مختلف تبدیل شده و پس از پایان تحریم ها، یک صادرکننده موفق باشد.

بنابراین تجربه توسعه صنایع دفاعی ایران همزمان با تحریم، می تواند یک الگوی موفق برای همه کشورهایی باشد که در معرض تحریم های آمریکا هستند. الگویی که می تواند به جای وابستگی، نمادی از خودکفایی باشد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

خبر فوری

 

کدخبر: 619760 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟