ظریف: باید به فقدان گفتگو در منطقه پایان دهیم

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشومان در آغاز سخنرانی خود در شورای روابط خارجی آمریکا گفت: «ما باید به عنوان گام نخست و اصلی، به فقدان گفتگو در منطقه پایان دهیم.»

ظریف اظهار داشت: «من نمی‌خواهم درباره استفاده از تسلیحات شیمیایی علیه ایران صحبت کنم زیرا همه شما درباره آن می‌دانید. من به عنوان دیپلمات جوان پیش نویس یک نامه‌ای را به دبیر کل سازمان ملل متحد نوشتم که از طریق دکتر ولایتی، وزیر خارجه وقت فرستاده شد و از دبیر کل سازمان ملل متحد پرسیدم تا ببینید آیا می‌توان تمهیدات منطقه‌ای برای جلوگیری از گسترش مناقشه در خلیج فارس ایجاد کند. این نامه مربوط به تاریخ ۱۹۸۵ یا ۱۹۸۶ بود. این نامه بعدا اساس پارگراف هشت قطعنامه ۵۹۸ سازمان ملل متحد شد که به جنگ ایران و عراق خاتمه داد. این پارگراف از دبیر کل خواست تمهیدات منطقه‌ای میان کشور‌های در خلیج فارس فراهم کند تا از گسترش مناقشه و شدت گرفتن بیشتر اوضاع خودداری کنند.»

وی افزود: «ما شروع به اجرای قطعنامه ۵۹۸ یعنی آتش بس و خروج نیرو کردیم. حتی این پارگراف از دبیر کل خواست علت‌های آغاز این مناقشه را بررسی کند. دبیر کل بعدا با گزارشی آمد و همانطور که همه شما می‌دانید گفت: عراق جنگ هشت ساله را شروع کرد که منجر به نابودی بسیار شد، اما متاسفانه وضعی شد که جامعه بین المللی از متجاوز Rapist تقریبا به صورت کامل حمایت کرد. دبیر کل هرگز به پارگراف هشت نرسید زیرا کشور‌های منطقه با آن راحت نبودند. دو سال بعد از جنگ ایران و عراق در سال ۱۹۸۸، صدام حسین تفنگش را در دست گرفت- در حقیقت تفنگ‌های آن‌ها را در دست گرفت زیرا در حقیقت آن‌ها بودند که برای او آورده بودند و علیه کشوری نشانه رفت که این تسلیحات را برای وی فراهم کرده بود. کویت هدف اولیه بود، اما این پایان جاه طلبی وی نبود. وی (صدام) در پیامی که برای ما فرستاد گفت که ما قصد داریم خلیج فارس را بگیریم. معنایش این بود که وی می‌خواست سراسر منطقه را بگیرد.»

وزیر امور خارجه ایران گفت: «ما فاجعه‌های زیادی را در منطقه مان دیده ایم. ما پیش بینی کرده بودیم جنگ سوم یا چهارم خلیج فارس فقط موجب افراطی گری بیشتر خواهد شد. ما اکنون در وضعی بسر می‌بریم که الان در آن قرار داریم. این جانبداری را بشکنید و روابط جدیدی را شروع کنید. ما معتقدیم در منطقه خود از گفتگو به خصوص زمانی که اینجا (نیویورک) هستیم، آسیب دیده ایم. همسایگان ما به خصوص عربستان سعودی می‌خواهند این احساس را ایجاد کند که ما تهدید موجودیتی هستیم. ما اساس نهادی برای این گفتگو منطقه‌ای را داریم. ما نیاز داریم محیطی ایجاد کنیم که همه را شامل شود.»

وزیر خارجه کشورمان بیان داشت: «ما باید مجموعه‌ای از اصول را برای حل و فصل مشکلات در منطقه رعایت کنیم که از جمله از آن عدم دخالت در امور یکدیگر و سپس آغاز اقدامات اعتمادساز است. در صورتی که منطقه به سمت تغییر گسترده پیش نرود و قدرت‌های بزرگ نیز در این روند کمک کننده نباشند، آمریکا صرف نظر از اینکه چقدر سلاح به منطقه بفروشد باز هم زیان خواهد دید زیرا باید هزینه‌های بیشتری متحمل شود.»

محمدجواد ظریف افزود: «در جنگ‌های کنونی هیچ برنده‌ای وجود ندارد و همه بازنده اند، یک کشور مردم خود را در جنگ از دست می‌دهد و کشور دیگر پول خود را. دوره بازی‌های مجموع صفر در جامعه بین المللی به سر آمده است و همه یا برنده یا بازنده ایم.»

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: «دوره نفوذ هژمونی مدتهاست به سر آمده است، اما آمریکا پس از جنگ سرد باز تلاش کرد این روند را ادامه دهد.»

وی افزود: «برای آنکه منطقه‌ای قدرتمند داشته باشیم نباید تلاش کنیم که قدرتمندترین در منطقه باشیم و اگر کشوری تلاش کند که قدرتمندترین باشد در جهت نابودی منطقه گام برداشته است.»برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

 

کدخبر: 375044 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟