سخنگوی ستاد انتخابات کشور درباره تعویق انتخابات شوراها: سال آینده فرصت نداریم

به گزارش خبرگزاری رکنا، شرایط جنگی دو سال اخیر باعث شده است که زمان برگزاری انتخابات هفتمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا بارها به تعویق بیفتد و همچنان زمان دقیق برگزاری آن در هاله‌ای از ابهام قرار داشته باشد. این در حالی است که طبق بند ۱۸ سیاست‌های کلی انتخابات، باید هر دو سال یک‌بار انتخابات در کشور برگزار شود و با توجه به برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی در سال ۱۴۰۶، امکان برگزاری انتخابات شوراها در سال آینده با محدودیت‌های قانونی مواجه است.

وزارت کشور به‌عنوان مجری انتخابات، از آمادگی برای برگزاری انتخابات شوراها خبر می‌دهد. آمادگی زیرساخت‌های اجرایی، نحوه اخذ و شمارش الکترونیکی آرا، وضعیت مناطق آسیب‌دیده از جنگ و احتمال تعویق انتخابات از محورهای مهم این موضوع است.

برای رفع ابهام‌ها درباره انتخابات شوراها، با محسن اسلامی، سخنگوی ستاد انتخابات کشور، گفت‌وگو کردیم.

درباره الکترونیکی شدن انتخابات، آیا برنامه‌های شما از دوره قبل ادامه داشته و اکنون نهایی شده است؟

هدف‌گذاری ستاد انتخابات کشور برای انتخابات هفتمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا این بود که انتخابات به‌صورت تمام‌الکترونیکی برگزار شود؛ یعنی از ۲۵ فرایند انتخابات، دو فرایند پایانی، یعنی اخذ رأی و شمارش آرا نیز به‌صورت الکترونیکی انجام شود.

در دوره گذشته، ۳۲ هزار دستگاه اخذ رأی الکترونیکی داشتیم و در این دوره ۹۰ هزار دستگاه دیگر تولید کردیم. بنابراین، اکنون حدود ۱۲۲ هزار دستگاه اخذ رأی الکترونیکی داریم تا تمام شعب شهری و روستایی بتوانند از این امکان استفاده کنند.

اکنون در مرحله آموزش استفاده از دستگاه‌ها به مدرسان انتخابات هستیم. این مدرسان پس از آموزش به استان‌ها می‌روند تا دانش و مهارت لازم را به عوامل اجرایی و فنی منتقل کنند. همچنین در نماز جمعه‌های سراسر کشور، صندوق‌های اخذ رأی مستقر و فرایند رأی‌گیری شبیه‌سازی شد تا مردم با نحوه استفاده از دستگاه‌ها آشنا شوند.

درباره شمارش آرا نیز برنامه‌ریزی برای اجرای تمام‌الکترونیکی وجود دارد؟

شمارش آرا نیز به‌صورت تمام‌الکترونیکی هدف‌گذاری شده است. صندوق‌های تولیدشده امکان شمارش آرا را بدون دخالت دست و فرایندهای دستی فراهم می‌کنند. صورت‌جلسه تنظیم می‌شود و شمارش آرا در مدت‌زمانی کوتاه و با دقت بالا انجام خواهد شد.

ستادهای انتخابات استان‌ها فعال هستند و اقدامات آموزشی و مانورهای مربوط به آزمایش و به‌کارگیری دستگاه‌های جدید و دستگاه‌های احراز هویت را انجام داده‌اند. منتظریم به‌محض مشخص شدن زمان اخذ رأی، فرایندهای باقی‌مانده انتخابات را دنبال کنیم.

آیا مناطق جنگ‌زده کشور آمادگی لازم برای برگزاری انتخابات را دارند؟

بر اساس ماده ۱۲۶ قانون انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، اگر حوزه انتخابیه‌ای به‌دلیل وقوع حوادث غیرمترقبه یا مسائل سیاسی و امنیتی با مشکل مواجه شود، انتخابات در آن حوزه متوقف می‌شود. تشخیص این موضوع بر عهده وزیر کشور است.

از ستادهای انتخابات استانی درباره آمادگی برگزاری انتخابات پرس‌وجو کردیم. بیشتر استان‌ها اعلام کردند که برای برگزاری انتخابات آمادگی دارند، اما برخی استان‌ها نیز از وجود مشکل در تعدادی از حوزه‌های انتخابیه خبر دادند. در این موارد، بر اساس قانون و شرایط هر حوزه تصمیم‌گیری خواهد شد.

آیا وزارت کشور از جریان‌های سیاسی تأثیر می‌پذیرد؟

ما تحت تأثیر جریان‌های سیاسی نیستیم. وزارت کشور حتی در فروردین سال ۱۴۰۵ آمادگی برگزاری انتخابات را داشت. تمام اقلام و لوازم موردنیاز برای برگزاری انتخابات به شیوه دستی، از جمله صندوق‌ها و تعرفه‌ها، آماده شده بود و در انتهای فروردین، شعب سراسر کشور به تجهیزات لازم مجهز شدند.

وزارت کشور و ستاد انتخابات کشور آمادگی برگزاری انتخابات را دارند و اقدامات لازم را بر اساس قانون انجام داده‌اند.

چرا برگزاری انتخابات شوراها در سال جاری اهمیت دارد؟

اگر امسال انتخابات شوراها را برگزار نکنیم، از نظر قانونی امکان برگزاری آن در سال آینده وجود نخواهد داشت؛ زیرا انتخابات مجلس شورای اسلامی در سال ۱۴۰۶ برگزار می‌شود و مجلس ناظر انتخابات شوراهاست. هنگامی که مجلس درگیر انتخابات خود باشد، نمی‌تواند انتخابات شوراها را نیز به‌عنوان ناظر برگزار کند.

از سوی دیگر، کارگروه تجمیع انتخابات در وزارت کشور در حال پیگیری برگزاری هم‌زمان انتخابات ریاست‌جمهوری و مجلس شورای اسلامی در سال ۱۴۰۷ است. در صورت تحقق این برنامه، امکان برگزاری انتخابات شوراها در آن سال نیز با محدودیت مواجه خواهد شد.

بر اساس بند ۱۸ سیاست‌های کلی انتخابات نیز باید هر دو سال یک‌بار انتخابات برگزار شود. با توجه به برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در سال ۱۴۰۳، سال ۱۴۰۵ زمان برگزاری انتخابات بعدی است. بنابراین، تأکید ستاد انتخابات کشور این است که انتخابات هفتمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا در سال جاری برگزار و تعیین تکلیف شود./ مهر 

درباره این خبر سوالی دارید؟ در نظرات از رکنا بپرسید. پایان خبر / رکنا / کدخبر 1259551
  • فیلم/ سخنگوی قوه قضائیه: جبران خسارت ساختمان‌های ناایمن به تعیین مقصر و صدور حکم نیاز دارد