چرا نتایج تست تصادف منتشر نمی شود؟ / سازمان استاندارد چه پاسخی داد؟
رکنا اقتصادی: مدیرکل دفتر نظارت بر اجرای استاندارد صنایع فلزی سازمان ملی استاندارد ایران گفت: با راه اندازی مرکز آزمون تصادف در داخل کشور و اخذ تأیید صلاحیت از سازمان ملی استاندارد در اواخر سال گذشته، اکنون امکان انجام آزمون های ایمنی در داخل کشور فراهم شده است.
به گزارش اختصاصی خبرنگر اقتصادی رکنا، ایمنی خودروهای داخلی سال هاست یکی از مهم ترین محورهای انتقاد مردم، پلیس، کارشناسان و حتی مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس بوده است. با وجود این انتقادها، هنوز مرجع مستقلی که بتواند به صورت شفاف میزان ایمنی خودروهای تولید داخل را برای افکار عمومی مشخص کند، وجود ندارد و برخلاف بسیاری از کشورهای جهان، نتایج تست های تصادف خودروها نیز منتشر نمی شود.
در بسیاری از کشورهای دنیا، خودروهای جدید پیش از عرضه به بازار تحت آزمون های تصادف مراکز مستقلی مانند Euro NCAP یا ASEAN NCAP قرار می گیرند و نتایج این آزمایش ها به صورت عمومی منتشر می شود تا خریداران از میزان ایمنی خودروها آگاه باشند. اما در ایران تاکنون چنین سازوکاری برای اطلاع رسانی عمومی وجود نداشته و مصرف کنندگان عملا امکان مقایسه ایمنی خودروها را ندارند.
این در حالی است که اواخر سال گذشته نخستین مرکز آزمون تصادف خودرو در کشور با سرمایه گذاری بخش خصوصی افتتاح شد؛ اتفاقی که می تواند زمینه انجام تست های تصادف در داخل کشور را فراهم کند. با این حال، هنوز الزامی برای انتشار عمومی نتایج این آزمون ها یا انجام تست های مستقل برای خودروهای جدید وجود ندارد.
این موضوع در شرایطی مطرح می شود که پیش تر پلیس راهور اعلام کرده بود شماره گذاری خودروهای جدید باید منوط به انجام تست تصادف و احراز استانداردهای ایمنی باشد، اما تاکنون چنین شرطی به صورت عملی و فراگیر اجرا نشده است.
![]()
در همین رابطه، علی عبدی، مدیرکل دفتر نظارت بر اجرای استاندارد صنایع فلزی سازمان ملی استاندارد ایران، در گفت و گو با رکنا درباره الزام خودروسازان به انجام تست تصادف پس از راه اندازی مرکز آزمون تصادف کشور اظهار کرد: آزمون برخورد از زمان اجباری شدن استانداردهای خودرو در سال ۱۳۸۲ برای خودروهای سبک الزامی بوده و پیش از صدور گواهینامه تأیید نوع، انطباق خودرو با الزامات استانداردهای برخورد بررسی می شود.
وی افزود: در سال های گذشته، انجام آزمون های برخورد به برنامه آزمون های دوره ای سازمان استاندارد نیز اضافه شده و خودروهای تولید داخل متناسب با تیراژ تولید تحت این آزمون ها قرار گرفته اند؛ به گونه ای که طی سه سال گذشته بیش از ۲۳۰ آزمون برخورد روی خودروهای سبک تولید داخل انجام شده است.
عبدی با بیان اینکه این آزمون ها بر اساس استانداردهای بین المللی UNR94 و UNR95 (ویرایش ۲۰۲۱) انجام می شود، گفت: با راه اندازی مرکز آزمون تصادف در داخل کشور و اخذ تأیید صلاحیت از سازمان ملی استاندارد در اواخر سال گذشته، اکنون امکان انجام این آزمون ها در داخل کشور فراهم شده است.
با این حال، پرسش مهمی که همچنان بی پاسخ مانده این است که اگر صدها تست تصادف روی خودروهای داخلی انجام شده، چرا نتایج این آزمون ها مانند رویه رایج در بسیاری از کشورهای جهان به صورت عمومی منتشر نمی شود؟ در شرایطی که ایمنی خودروها سال هاست محل مناقشه میان مردم، پلیس و مسئولان است، انتشار شفاف نتایج آزمون های تصادف می تواند به افزایش اعتماد عمومی و ایجاد رقابت برای ارتقای ایمنی محصولات داخلی کمک کند.
-
فیلم / ادای احترام نمایندگان کشورهای خارجی به پیکرهای مطهر رهبر شهید انقلاب