آنچه باعث چشم‌پوشانی رئیس مجلس از این سخنرانی شده بود، مواضع امام جمعه و برخی گروه‌های سیاسی این شهر بود. امام جمعه کرج و برخی از گروه‌ها همچون بسیج دانشجویی دانشگاه البرز خواستار تغییر علی لاریجانی شده بودند. در نامه بسیج دانشگاه البرز اشاره شده بود که نقش لاریجانی در حمایت و تصویب برجام بر کسی پوشیده نیست و به همین دلیل سخنرانی رئیس مجلس در راهپیمایی مردم کرج مصداق «وصله ناجور» است.

حالا اما با وجود انصراف علی لاریجانی، علی مطهری ، نایب رئیس مجلس از مقامات قضایی خواسته موضوع لغو برنامه سخنرانی رئیس مجلس در کرج را پیگیری کنند. در این شرایط عزیز اکبریان، نماینده کرج درگفت‌وگو با «ایران» از اتفاقات پیش آمده ابراز ناراحتی کرده و می‌گوید باید با این روند برخورد کرد و مانع ادامه آن شد. اکبریان معتقد است که اگر جلوی این روند گرفته نشود، سنگ روی سنگ بند نخواهد شد.

درباره موضوع لغو سخنرانی آقای لاریجانی در کرج، موضع شما به عنوان نماینده این شهر چیست؟

الان فعلاً تازه این اتفاق رخ داده. ما قرار است این را جمع‌بندی کنیم که مجموعه مسائل چه بوده که این اتفاق افتاده. بعد از آن جمع‌بندی نتایج را می‌گوییم.

ببینید جناب اکبریان؛ مسأله این است که آیا چنین اتفاقی قابل پذیرش هست یا نه؟

از نظر من مسأله اشخاص و افراد به صفت فردی آنها یک مسأله است، جایگاه‌ها و سمت‌های رسمی یک مسأله دیگر. اینجا خب برای من مسأله شخص آقای لاریجانی صرفاً مطرح نیست. من به ایشان احترام می‌گذارم و شاید در مواردی موافق یا مخالف نظر ایشان هم باشم. اما مسأله جایگاه ریاست مجلس به عنوان یکی از رؤسای سه قوه کشور است. ما شأن جایگاه ریاست مجلس را باید حفظ کنیم. این مسأله فارغ از موضوعات شخصی و حتی مواضع سیاسی است. خصوصاً در جشن 40 سالگی انقلاب که این مسأله اهمیتش صد برابر می‌شود. از نظر من پذیرفته نیست این جایگاه رسمی در جشن سالگرد انقلاب خدشه‌دار شود، حالا هر کسی که در این جایگاه قرار داشته باشد، فرقی ندارد. چه می‌خواهد مخالفش باشم چه موافقش. برای من جای تأسف دارد که در این ماجرا، آن هم در موعدی که جشن انقلاب است و ما می‌خواهیم وارد 40 سالگی انقلاب بشویم و شرایط هم اقتضا می‌کند که حداکثر وحدت را خصوصاً در این روزها از خودمان نشان بدهیم، چنین اتفاقی بیفتد.

شما خودتان موافق سخنرانی آقای لاریجانی در کرج بودید؟

ایشان را ما دعوت نکرده بودیم، این کار شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی بود و آنها طبق وظیفه دعوت کرده بودند و حضور ایشان در آن روز برای کرج یک موقعیت می‌توانست باشد. به هر حال ما هم خوشحال می‌شدیم در جشن 40 سالگی انقلاب یکی از سران سه قوه به شهر ما بیاید. اما متأسفانه اتفاقات دیگری افتاد. اینکه رئیس مجلس بر اساس آنچه که عرض کردم هر که می‌خواهد باشد، در جشن انقلاب که نماد وحدت است نتواند سخنرانی کند و واکنش‌ها این گونه باشد، سنگ روی سنگ بند نخواهد شد. نباید بگذاریم این اتفاقات تکرار شوند. باید جلوی این روند را از یک جایی گرفت چون این روند خطرناک است.

بعد از آن اتفاقات به عنوان نماینده کرج موافق انجام سخنرانی بودید یا مخالف آن. یعنی فکر می‌کردید اگر رئیس مجلس سخنرانی خود را انجام دهد بهتر خواهد بود یا خیر؟

من عرض کردم، حضور آقای لاریجانی در کرج فرصتی برای مردم کرج و استان بود. من شخصاً تمایل داشتم اولاً آن اتفاقات نمی‌افتاد و آن حرف‌ها زده نمی‌شد. بعد هم که زده شد، دوست داشتم تدبیری صورت می‌گرفت تا این اتفاق ناخوشایند رخ نمی‌داد و رئیس مجلس با گلایه‌مندی از این حضور انصراف نمی‌داد. ما در

40 سالگی انقلاب قطعاً نیاز به فضای متفاوتی داریم. این اتفاق پیام خوبی را در پی نداشت. جایگاه نمایندگی مجلس و شأن ریاست مجلس و ریاست قوای سه‌گانه کشور را باید حفظ کنیم. اینکه آن فرد را قبول داریم یا نداریم، مهم نیست. انتقادها را بگوییم، نقدها را بکنیم اما این باعث نشود جایی که باید وحدت خود را به دنیا نشان بدهیم برخی بی‌تدبیری‌ها را ببینیم. من واقعاً امیدوارم درباره این دست برخوردها و اتفاقات فکر شود و تدبیری اندیشیده شود. این کارها به نفع ما نیست.

واقعاً آنطور که تصور شده بود و گفته می‌شد جو برای آمدن آقای لاریجانی تا این حد ملتهب بود که آمدن ایشان می‌توانست هزینه‌ساز باشد؟ یعنی مخالفت‌ها اینقدر زیاد بود که بهتر بود ایشان نیاید؟

به هیچ عنوان. ما چنین التهابی را ندیدیم. به هر حال برخی مخالف بودند ولی گستردگی آن اینقدر زیاد نبود. کما اینکه اصلاً کاری به این نباید داشته باشیم. مسأله اصلی شأن جایگاه رئیس مجلس است. اینکه اصلاً عده‌ای با ایشان زاویه داشته باشند، آیا دلیل می‌شود جلوی سخنرانی رئیس مجلس نظام را در یک مراسم با اهمیتی مثل 22 بهمن گرفت؟ این اشتباه بود و نباید اتفاق می‌افتاد. ما دائم داریم می‌گوییم دشمن دنبال ضربه زدن به ماست و دنبال ایجاد اختلاف است، بعد به دست خودمان این کارها را بکنیم؛ این تناقض دارد.

امکان دارد که آقای لاریجانی در تصمیم خود تجدید نظر کند؟ با ایشان صحبتی شده است؟

بله صحبتی داشتیم مبنی بر اینکه تجدید نظری بشود. ایشان می‌گوید که من نمی‌آیم و فضا را برای این حضور مهیا نمی‌بینم. به هر حال آقایانی که این تصمیمات را گرفتند، باید خودشان توضیح دهند.

تأمل در رویکرد تریبون‌های نماز جمعه/ محمدجواد فتحی، عضو فراکسیون امید

اتفاقی که برای سخنرانی آقای لاریجانی افتاد در واقع یک هجمه و آسیب به کیان مجلس و نظام قانونگذاری کشور است. آقای لاریجانی فارغ از شخصیت حقیقی خود دارای یک شخصیت حقوقی هست که همین بعد حقوقی الزاماتی را در تنظیم مناسبات و برخوردها با ایشان پدید می‌آورد. به عبارتی الان بحث اصلی برهم خوردن سخنرانی شخص علی لاریجانی نیست بلکه مسأله ممانعت از سخنرانی رئیس مجلس است.

این اتفاق بیشتر از پیش نشان می‌دهد که شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه باید در برخی رویکردها و انتخاب‌های خود تجدید نظر جدی داشته باشد تا افراد متخلق، با تقواتر و با اطلاعات بیشتر در این مسند قرار بگیرند. اینکه در شرایط فعلی کشور که از یک سو 40 سالگی انقلاب را تجربه می‌کنیم و از سوی دیگر بشدت زیر ضرب فشار دشمنان خارجی هستیم، شاه بیت سیاست‌های داخلی باید وحدت همه گروه‌ها و رساندن صدای اتحاد به خارج از مرزها باشد. اینکه چطور برخی از تریبون‌داران نماز جمعه با ان اهمیت سیاسی و تاریخی که برای ما دارد، در درک این ضرورت عیان و آشکار ناتوان مانده‌اند و خلاف آن رفتار می‌کنند، جای تأمل و تأسف فراوان دارد. تریبونی که چنین ضرورت ساده‌ای را درک نکند چطور می‌تواند داعیه‌دار هدایت و ارشاد اخلاقی، سیاسی و دینی توده جامعه باشد؟ این فرض البته در حالی است که بپذیریم اتفاق رخ داده سهوی و از روی برداشت‌های اشتباه بوده. به عبارتی اگر چنین اقدامی از روی قصد و با اشراف به اطراف قضیه بوده باشد قطعاً مسأله بسیار بغرنج‌تر و تأسف‌بارتر است. اما مسأله مهم دیگر این است که آیا شأن نمایندگی و همین طور آزادی رأی و تصمیم‌گیری در جمهوری اسلامی اینقدر تنزل یافته که رئیس مجلس به خاطر رأیی که داشته اینطور تخطئه شود؟ در هر حال ماجرای سخنرانی آقای لاریجانی در کرج به طور یقین اگر یک گروه را خوشحال کند، آن گروه دشمنان خارجی انقلاب هستند که وحدت ما را خدشه‌دار شده می‌بینند.

ظلم به انقلاب، ضربه به وحدت / غلامعلی جعفرزاده، نایب رئیس فراکسیون مستقلین

حواشی پیش آمده برای سخنرانی رئیس مجلس در کرج از چند جنبه جای تأسف بسیار دارد که باید به آنها توجه کرد؛ اول اینکه تا جایی که به ما در 40 سال گذشته یاد داده‌اند نماز جمعه یک پدیده وحدت آفرین و دشمن شکن است. باید بسیار هوشیار بود که در این قالب اتفاقات دشمن شاد کن و وحدت شکن رخ ندهد. مسأله دوم اینکه ادامه مسیر برخوردهای جناحی با مسائل به نقطه بحرانی رسیده است. نشانه آن هم این است که دیگر برخی جریان‌ها حتی ملاحظه جشن انقلاب و 40 سالگی نظام و شأنیت قوای کشور را هم ندارند و به دلایلی صرفاً در پی به کرسی نشاندن حرف خودشان هستند. ادامه این مسیر باعث می‌شود تا اندک اندک هیچ مرجع سیاسی و اجتماعی مورد وثوقی در جامعه باقی نماند و هیچ سخنرانی و مراسمی از گزند حملات و تخریب‌های داخلی در امان نباشد. نکته سوم این است که گروه‌های مخالف سخنرانی آقای لاریجانی مسأله‌ای بسیار عجیب را مطرح کرده بودند. این گروه‌ها اعلام کردند که چون آقای لاریجانی حامی برجام و لوایح FATF بودند برای این سخنرانی «وصله ناجور» هستند. سؤال این است که آیا برجام و لوایح چهارگانه در مجالس و مراجع حکومتی متخاصم مثل امریکا یا رژیم صهیونیستی بررسی و تصویب شده‌اند که حامیان آنها «وصله ناجور» هستند؟ آیا نمایندگان مجلس در تصمیم‌گیری‌های خود باید عیناً و خط به خط منویات برخی گروه‌ها را رعایت کنند تا «وصله ناجور» نباشند؟ آیا این نوع تفکر و برخورد با مسائل، با آرمان‌های آزادیخواهانه و عدالتجویانه انقلاب اسلامی 57 کوچک‌ترین همخوانی و انطباقی دارند که مطرح‌کنندگان آن مدعی حفظ ارزش‌ها از این طریق هستند؟ قرار بود در نظام جمهوری اسلامی حتی مخالفان هم آزادی بیان داشته باشند و حالا برخی حتی سخن گفتن رئیس مجلس نظام را هم برنمی‌تابند که این خود بزرگ‌ترین ظلم به انقلاب و نظام و وحدت کشور است.اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید

احسان بداغی

کدخبر: 456483 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟