چطورکاووس به فضا رفت و سالم به زمین برگشت/ برنامه اعزام انسان به فضا

  پرتاب کاوشگر سلمان با کپسول زیستی کاووس نخستین گام در دوره جدید فعالیتهای فضایی کشور برای نقشه راه برنامه اعزام انسان به فضا خواهد بود که با تکیه بر توان داخلی و متخصصان صنعت فضایی کشور‌ و بدون هیچ‌گونه کمک خارجی با موفقیت صورت گرفت.

کاووس نام محموله‌ای بود که در پرتاب اخیر به فضا برده شد. طبق اطلاعات منتشرشده پس از پرتاب موفق جدیدترین کپسول زیستی ایران که با پرتابگر بومی سلمان پرتاب شد، متخصصان صنعت فضایی ایران اندکی پس از فرود، موفق به بازیابی کپسول روی زمین شدند. در مأموریت این کپسول، حمل موجود زنده تعریف نشده بود اما تعدادی "کیت زیستی" توسط کاووس حمل شده و با موفقیت روی زمین بازیابی شده است.

 کپسول زیستی کاووس نصب‌شده در بالای کاوشگر سلمان

چطورکاووس به فضا رفت و سالم به زمین برگشت/ برنامه اعزام انسان به فضا / جدیدترین کپسول زیستی ایران

طبق بررسی‌های انجام‌شده، سپر ضربه‌گیر کپسول زیستی موفق عمل کرده و توانسته است مطابق طراحی، انرژی کپسول را هنگام رسیدن به سطح زمین به‌خوبی تلف کند که از دستاوردهای مهم این پروژه به حساب می‌آید؛ به‌گونه‌ای که جعبه‌های زیرسامانه‌ها و اجزای مختلف از جمله بوردها و کیت‌های زیستی به‌سلامت از کپسول استخراج شدند.

این امر از آن جهت مهم است که این کپسول جدیدترین کپسول زیستی ساخته‌شده توسط متخصصان ایرانی است که علاوه بر تفاوت در شکل هندسی و ابعاد از نظر جرم و وزن هم سنگین‌ترین محموله کاوشگرها و حتی سنگین‌ترین محموله‌ای است که ایران در تاریخ 20ساله صنعت فضایی خود به‌صورت بومی به فضا پرتاب کرده است.

در نتیجه علاوه بر طراحی چترهای جدید برای کاهش سرعت، سپر محافظ مستهلک ‌کننده ضربه ناشی از فرود هم نیاز به طراحی جدید و دقیقی داشته است، در واقع بعد از باز شدن چترها که مقداری از سرعت فرود را کاهش می‌دهند، درست پس از اصابت کپسول به زمین بخش قابل‌توجهی از انرژی بایستی توسط سامانه سپر محافظتی فناشونده گرفته شود.

طراحی این سپر هم به‌لحاظ جنس و مواد و هم به‌لحاظ قابلیت‌های انعطاف‌پذیری و خُرد‌شوندگی باید به‌گونه‌ای باشد که بخش عمده‌ای از انرژی را در خود دفع کند تا کمترین صدمه به اجزای داخل کپسول برسد.

پرتاب انسان به فضا و بازگشت سالم به سطح زمین

در نهایت برنامه فضایی کشور در بخش تحقیقات زیستی قرار است به پرتاب انسان به فضا و بازگشت سالم آن به سطح زمین منجر شود، در نتیجه کپسول لازم برای آن در رده جرمی بالاتری قرار می‌گیرد و طراحی آن در سالهای گذشته انجام و حتی نمونه مقیاس واقعی آن هم در سالهای قبل رونمایی شده است. طبعاً با رشد دانش و فناوری کشور در عرصه صنعتی، کپسول فضایی حامل انسان هم در معرض بازطراحی قرار خواهد گرفت. در گذشته جرم این کپسول 1800 کیلوگرم عنوان شده بود اما در گفته‌های اخیر مسئولین از جرم 1500کیلوگرمی صحبت به میان آمده است که قرار است نمونه مقیاس بزرگتری از کاووس باشد و ظرف 2 سال آماده آزمایشهای اولیه شود.

کاوشگرهای فضایی پرتاب‌شده توسط کشورمان تا سال 1392

در فاصله سالهای 1385 تا بهمن 1391 که پرتاب موفق کاوشگر «پیشگام» حامل یک حیوان زنده از نوع میمون صورت گرفت، تعداد زیادی از مأموریت کاوشگرها به موفقیت کامل رسیدند که باعث شد در مجموع یکی از ابعاد بسیار موفق برنامه فضایی ایران همین کاوشگرهای فضایی باشند. کاوشگر پیشگام محموله خود را تا ارتفاع 120کیلومتری بالا برد که مجموع زمان این عملیات 20 دقیقه به طول انجامید.

کاوشگر پیشگام با پیشران سوخت جامد

کاوشگر «پژوهش» نیز حامل دومین میمون فضایی ایران در بهمن 92 به فضا رفت. این کاوشگر نیز همانند پیشگام حامل یک میمون از نژاد رزوس بود. پژوهش مسیری به‌شکل یو (U) معکوس را در مأموریت خود تا ارتفاع 120کیلومتری از سطح زمین در مدت 15 دقیقه طی کرد.

ویژگی‌های جدید پرتابگر «سلمان»

کاوشگر بومی سلمان با جرم 6 تن و ارتفاع بدنه 12 متر، 88 سانتی‌متر قطر دارد و قطر قسمت پایینی کپسول فضایی آزمایش‌شده در پرتاب اخیر هم 130 سانتی‌متر است. این کاوشگر در حوزه عملکرد و دقت از نسل جدید پرتابگرهایی محسوب می‌شود که برای حمل کپسول‌های زیستی جدید به فضا آماده شده است و به‌سبب تجربیات عملیاتی گذشته با آن قابلیت اطمینان بالایی دارد. در این پرتاب کپسولی با ارتفاع 1.8 متر توسط کاوشگر سوخت مایع سلمان با موفقیت به فضا پرتاب شد.

منبع : تسنیم