نشست وزیران خارجه ایران، آذربایجان و ترکیه در تهران برگزار می‌شود

به گزارش  رکنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی امور خارجه ، حسین امیر عبدالهیان امروز( دوشنبه ) در یک نشست مطبوعاتی با جیحون بایرامف وزیر خارجه آذربایجان که برای دیدار با مقامات کشورمان به تهران سفر کرده در محل وزارت امور خارجه، اظهار کرد: در دیدار امروز با آقای بایرامف در ارتباط با طیف وسیعی از مسائل و موضوعات رایزنی و گفت‌وگو کردیم.

این دیپلمات عالی رتبه کشورمان با بیان اینکه سفر وزیر خارجه آذربایجان به تهران در چهارچوب رایزنی‌های معمول بین دو کشور انجام شده است در ابتدا لازم می‌دانم فرا رسیدن سالگرد تولد آقای بایرامف را تبریک بگویم.

وی با بیان اینکه در چهارچوب مذاکرات بین دو کشور در جریان رایزنی‌های امروز طیف وسیعی از مسائل را مورد بررسی قرار دادیم، افزود: همانطور که می‌دانید روسای جمهور دو کشور در طی ۱۰ ماه گذشته دو بار با یکدیگر دیدار و رایزنی و گفت‌وگو کردند و در این دو دیدار به ویژه در دیدار اخیر روسای جمهور دو کشور در عشق آباد در خصوص مسئله جدید توسعه مناسبات دو کشور شاهد انجام گفت‌وگوهای سازنده و رو به جلویی بودیم.

امیر عبدالهیان با تاکید بر اینکه ما بر تعمیق مناسبات دو کشور بر اساس حسن تفاهم، اعتماد و منافع متقابل دو کشور تاکید داریم، افزود: در گفت‌وگوهای امروز بار دیگر موضوع تمامیت ارضی کشورها از جمله آذربایجان مورد تاکید قرار گرفت.

امیر عبدالهیان افزود: در این جلسه همچنین ما بار دیگر حمایت خود را از روند حل و فصل مسالمت آمیز مناقشه قره باغ بر اساس اصول شناختی حقوق بین‌الملل مورد تاکید قرار دادیم.

امیر عبدالهیان در همین ارتباط تصریح کرد: ایران از همان ابتدای مناقشه قره باغ همواره آمادگی خود را برای حل این بحران از طریق گفت‌وگو و راه حل سیاسی اعلام کرده و همچنان آمادگی داریم که مساعدت و کمک خود را در این زمینه ادامه دهیم تا مسائل باقیمانده بر پایه احترام به تمامیت ارضی، حق حاکمیت طرفین و از مسیر گفت‌وگو و سیاسی حل و فصل شود و از فرمت‌های منطقه‌ای که بین دو کشور و همچنین بین دو کشور و دیگر کشورها به صورت مشترک وجود دارد حمایت می‌کنیم و آنها را مورد توجه قرار داده‌ایم.

امیر عبدالهیان خاطرنشان کرد: در سفری که هفته پیش به آنکارا داشتم در جریان دیدار و رایزنی با وزیر خارجه ترکیه توافق کردیم که نشست سه جانبه ایران، آذربایجان و ترکیه در سطح وزیران امور خارجه سه کشور در تهران برگزار شود و امروز با برادر عزیزم آقای بایرامف در ادامه مذاکراتی که خواهیم داشت در ارتباط با بازه زمانی برگزاری این نشست توافق می‌کنیم.

وی همچنین با اشاره به فرمت ۳+۳ که برای موضوع بحران قره باغ ایجاد شده اشاره کرد و گفت: اجلاس ۳+۳ در سطح کارشناسان ارشد کشورهای عضو در ایران برگزار می‌شود و در گام بعدی نشست وزیران امور خارجه فرمت ۳+۳ با حضور وزیران امور خارجه ایران، آذربایجان، گرجستان، روسیه، ارمنستان و ترکیه برگزار خواهد شد.

وی افزود: ایران میزبان این اجلاس در تهران یا یکی دیگر از شهرهای کشورمان خواهد بود.

وی همچنین با اشاره به اعلام آمادگی رئیس جمهور آذربایجان برای سفر به تهران، افزود: در مورد زمان سفر رئیس جمهور آذربایجان به تهران در ادامه مذاکرات امروز با آقای بایرامف رایزنی و گفت‌وگو می‌کنیم تا تاریخ این سفر را مشخص کنیم و از همین جا به آقای الهام علی اف برای سفر به ایران خوش آمد می‌گوییم.

زیر خارجه کشورمان در ادامه نشست مطبوعاتی مشترک با وزیر خارجه آذربایجان با بیان اینکه موضوع انرژی و ترانزیت دو موضوع مهم در حوزه همکاری های اقتصادی دو کشور ایران و آذربایجان است، تصریح کرد: وزیر نیروی کشورمان در سفری که هفته جاری به کشور آذربایجان خواهند داشت در خصوص بهره برداری از سدهای خداآفرین و همچنین قیز قلعه سی با مقامات آذربایجان رایزنی و گفت‌وگو خواهد کرد. گفت‌وگوهای مهمی در این ارتباط بین روسای جمهور دو کشور انجام شد و این امید وجود دارد که با توجه به گرمای تابستان هر چه زودتر این دو پروژه که به مرحله نهایی رسیده مورد بهره برداری قرار بگیرد.

امیر عبداللهیان همچنین با بیان اینکه بحث تبادل برق بین دو کشور در فصول‌های پر مصرف با هدف ایجاد امنیت انرژی بین ایران و آذربایجان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در این زمینه توافقاتی انجام شد، افزود: ان شاءالله در جریان سفر وزیر نیرو به این کشور همسایه این موضوع نیز نهایی می‌شود.

وی همچنین با بیان اینکه در دیدار امروز در ارتباط با مسائل زیست محیطی از جمله موضوع ارس با همکارم آقای بایرامف رایزنی داشتیم ادامه داد: یکی از نگرانی‌های مردم عزیز ایران در استان‌های مرزی آلوده شدن رودخانه‌های مرزی است و نگرانی‌های زیست محیطی در مورد موضوع رود ارس ایجاد شده، بخشی از این آلودگی‌ها در حوزه‌های محیط زیست است و ریشه‌های آن در داخل ایران و آذربایجان مورد شناسایی قرار گرفته و امیدواریم که در راستای حل این مسئله بتوانیم همکاری‌های دو کشور را به پیش ببریم.

شاهد جهش حجم تبادلات بین دو کشور ایران و آذربایجان بوده‌ایم

امیر عبداللهیان همچنین در بخش دیگری از صحبت‌های خود با تاکید بر اینکه در ماه‌های گذشته شاهد جهش حجم تبادلات بین دو کشور ایران و آذربایجان بوده‌ایم، خاطرنشان کرد: امیدواریم با گفت‌وگوهای امروز بخش‌های تجاری دو کشور در دو بخش دولتی و خصوصی نسبت به افزایش هر چه بیشتر تبادلات تجاری اقدام کنند.

این دیپلمات عالی رتبه کشورمان تصریح کرد: همچنین در جریان رایزنی‌های امروز توافق کردیم که اقداماتی انجام دهیم که از این رفت و آمدها و تبادل هیات‌ها بین دو کشور، مردم ایران و آذربایجان نیز به صورت ملموس احساس پیشرفت کنند و این موضوع زمانی حاصل می‌شود که رفت و آمد مردم دو کشور با توجه به رفع موضوع کرونا به صورت عادی از سر گرفته شود و شاهد رفت و آمد تجار، بازرگانان و ... بین دو کشور باشیم و این رفت و آمدها افزایش پیدا کند.

امیر عبداللهیان  با بیان اینکه در جریان رایزنی‌های امروز در ارتباط با همکاری‌های فرهنگی بین دو کشور نیز رایزنی کردیم، گفت: در چند روز پیش وزیر فرهنگ کشور آذربایجان به تهران سفر کرده بودند و گفت‌وگوهای سازنده‌ای را با مقامات ایران از جمله همتای ایرانی خود داشتند.

وی تصریح کرد: ما در ۱۰ ماه گذشته از مرحله سوء تفاهماتی که بین دو کشور وجود داشت به خوبی عبور کردیم و اکنون در مرحله پیشرفت فزاینده مناسبات دو کشور در راستای منافع دو ملت هستیم.

امیر عبداللهیان در پایان گفت: فرصت را غنیمت می‌شمارم و در اینجا و در جمع خبرنگاران از زحمات آقای خطیب زاده سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه تشکر و قدردانی می‌کنم. در چند ماه پیش که بعضی از سوء تفاهم‌های رسانه‌ای بین دو کشور ایجاد شده بود توافقی انجام شد که کمیته رسانه‌ای مشترکی با حضور سخنگویان وزارت امور خارجه دو کشور تشکیل شود. آقای خطیب زاده از طرف ایران مسئولیت این کمیته را بر عهده داشتند و ایشان و دیگر همکارانشان در این کمیته کمک کردند که برخی از سوءتفاهم‌های رسانه‌ای بین دو کشور کاهش پیدا کند. بنابراین در همین جا لازم می‌دانم از زحمات آقای خطیب زاده تشکر کنم و برای آقای کنعانی سخنگوی جدید وزارت امور خارجه آرزوی موفقیت دارم.

وزیر خارجه جمهوری آذربایجان: خواهان عادی سازی روابط با ارمنستان هستیم

همچنین جیحون بایراموف وزیر خارجه جمهوری آذربایجان که در نخستین سفرش در دولت سیزدهم در تهران حضور دارد، امروز (دوشنبه) ۱۳ تیر ماه پس از دیدار و گفت‌وگو با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری مشترک حضور یافت.

وی در ابتدا ضمن ابراز خرسندی از حضور در ایران گفت: در این سفر با آقای محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی ملاقات داشتم و تبادل نظر داشتم. بعد از این دیدار هم در خدمت آیت‌الله رئیسی رئیس جمهور خواهیم بود و از وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران برای فراهم کردن این ملاقات متشکرم.

وزیر خارجه جمهوری آذربایجان با بیان این‌که در دیدار امروز با وزیر خارجه درباره بسیاری از مسائل بحث و گفت‌وگو شد، خاطرنشان کرد: روابط دو کشور مبتنی بر اشتراکات تاریخی، فرهنگی و همسایگی و برادری مردمان دو کشور است. آقای امیرعبداللهیان گفتند که در ۱۰ ماه گذشته روسای جمهور دو کشور دو دیدار با هم داشتند که این دو دیدار زمینه‌ سفرهای متقابل مقامات دو کشور را فراهم کرده است. دو هفته قبل وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان به ایران آمد و امروز وزیر نیروی ایران به باکو سفر کرده است.

وی گفت: در خصوص روابط دوجانبه و مسائل منطقه گفت‌وگو کردیم. با توجه به اراده سیاسی رهبران دو کشور، علیرغم این‌که۳۰ درصد افزایش در حجم مبادلات تجاری در سال ۲۰۲۱ داشتیم و ۱۸ درصد افزایش در پنج ماهه نخست سال ۲۰۲۲ نسبت به مدت مشابه سال قبل داشتیم، ولی ظرفیت‌های موجود برای دو کشور بیشتر از این ارقام است.

وزیر خارجه جمهوری آذربایجان خاطرنشان کرد: توافق کردیم که تکمیل و بهره‌برداری از پروژه‌های مشترک نیمه تمام را پیگیری و پروه‌های جدید بین دو کشور را اجرایی و پروژه‌های موجود را در اولویت قرار دهیم. در خصوص تولید مشترک خودرو و لوازم یدکی خودرو و تولید تراکتور و ادوات کشاورزی توافقات خوبی انجام شده که ان‌شاءالله اجرا خواهد شد و همچنین تکمیل فاز دوم سد و نیروگاه‌های برق آبی خدآفرین و قیز قلعه سی و بهره‌برداری آن از پروژه‌های مهم و اولویت دار بین دو کشور است.

بایراموف ادامه داد: پروژه کریدور شمال - جنوب از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و آذربایجان آمادگی دارد در بالا بردن پروژه و ساخت راه آهن رشت ـ آستارا و تکمیل بارانداز در آستارا تعهدات خود را اجرا کنیم. احداث پل اتومبیل رو بر رودخانه آستارا چای تا پایان سال میلادی به بهره‌برداری برسد.

وزیر خارجه جمهوری آذربایجان خاطرنشان کرد: در ماه مارس ۲۰۲۲ که در نشست کمیسیون مشترک اقتصادی بین دو کشور پروژه اتصال منطقه اقتصادی زنگه زور به نخجوان از طریق خاک ایران طرح و تصویب شده بود که بحث‌های فنی آن و مکان یابی آن انجام شده و ان‌شاءالله در آینده نزدیک ساخت اولین پل در آن منطقه شروع خواهد شد و هماهنگی برای احداث پل دوم صورت خواهد گرفت.

وی گفت: بر اهمیت کریدور خلیج فارس - دریای سیاه از مسیر ایران تأکید کردیم و بر اهمیت مشارکت ایران، آذربایجان  وگرجستان در تکمیل کریدور تأکید کردیم. همکاری‌های موفقیت آمیزی در جنبش عدم تعهد داشتیم. در امور بشردوستانه تجربه‌های موفقیت آمیزی داشتیم و بعد از آن هم در این خصوص به تبادل نظر ادامه خواهیم داد.

بایراموف ادامه داد: در دیدار با قالیباف و امیرعبداللهیان روابط بین گروه‌های دوستی پارلمانی مورد تأکید قرار گرفت. امروز در خصوص بعد از جنگ ۴۴ روزه که به اشغال ۳۰ سال اراضی آذربایجان پایان داد و به عدالت تاریخی تحقق بخشید موضع دولت خود را بار دیگر تکرار کردیم که مبتنی بر صلح و ثبات و همکاری‌ها در آینده است.

وی افزود: آذربایجان خواهان عادی سازی روابط با ارمنستان بعد از دوران جنگ است و گام‌هایی را در این زمینه برداشته است.

وزیر خارجه جمهوری آذربایجان خاطرنشان کرد: بعد از ۳۰ سال اشغال اولویت اصلی باسازی و آبادانی مناطق آزاد شده از اشغال است که بعد از ۳۰ سال آوارگان اجباری به مناطق خود باز خواهند گشت.

وی همچنین اظهار داشت: اجرای پروژ ه‌ با ایران یکی از چارچوب‌های همکاری ما را تشکیل می‌دهد. به عنوان ساخت یک بیمارستان و مدرسه را به شرکت‌های ایرانی واگذار کردیم ولی علاوه بر بحث بازسازی، حضور شرکت‌های ایرانی در مناطق صنعتی و تجاری آذربایجان پیش بینی شده که معافیت‌هایی برای شرکت‌های سرمایه گذار در نظر گرفته شده و به رشد مناطق حاشیه مرزی ما خواهد انجامید.

بایراموف اضافه کرد: بر این باوریم که اقدامات مشترک دو کشور منتج به نتیجه خواهد شد و از این مسئله حمایت می‌کنیم. از موضع گیری سازنده ایران در مشارکت و همکاری در پلات فرم‌های منطقه‌ای از جمله پلات فرم ۳+۳ استقبال و ان‌شاءالله در آینده نزدیک ایران میزبان این پلات فرم خواهد بود. ان‌شاءالله این مذاکرات و سفرهای متقابل ما در اجرا و تحقق اسناد و پروژه‌های مشترک قرار خواهد گرفت.

کدخبر: 800117 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟