در سیستان و بلوچستان به جای گندم؛ نیروگاه بادی بکاریم/ تغییر نکنیم به زودی برای مدت طولانی از اقتصاد جهان عقب می‌مانیم + فیلم

سید هاشم اورعی، استاد دانشگاه شریف درباره اینکه پزشکیان و دولت چهاردهم چقدر فرصت دارد که همسو با تغییرات جهانی که در حوزه انرژی های تجدید پذیر در حال شکل‌گیری است، تغییر در روند مدیریت انرژی داشته باشد تا از چرخه اقتصاد و صنعت جهان جانماند به خبرنگار محیط زیست رکنا گفت: قطار انرژی با سرعت زیاد در حال حرکت است و ما تاکنون موفق نشدیم که سوار این قطار بشویم. لذا من معتقدم که قرار نیست که این قطار برای ما متوقف بشود. تقریباً می‌شود گفت قطار از‌ ایستگاه رد شده و ما باید دنبالش بدویم و بپریم تا سوار قطار شویم و نکته‌اش‌هم این است که این قطار در حال شتاب گرفتن است، یعنی هرچه ما دیرتر بدویم که سوار قطار بشویم شانس پریدن روی قطار کمتر می‌شود. در نتیجه تقریباً می‌شود گفت که ما زمان را از دست داده ایم. اگر در سه الی چهار سال آتی ما نتوانیم اقدامات گسترده و مؤثری انجام بدهیم، برای مدت طولانی از اقتصاد جهان عقب می‌مانیم. انرژی های تجدید پذیر به شدت به اقتصاد و محیط زیست وابسته است.

زمانی در منطقه از نظر سرانه درآمد و تولید ناخالص داخلی رتبه اول بودیم

دکتر سید هاشم اورعی استاد تمام دانشکده برق دانشگاه صنعتی شریف افزود: با کمال تأسف باید بگویم یک زمانی ما در منطقه از نظر سرانه درآمد و تولید ناخالص داخلی رتبه اول را داشتیم الان رتبه چهارم را داریم و با کمال تأسف می‌بینیم که امروز در گروه جی ۲۰ در ۲۰ اقتصاد بزرگ جهان ترکیه و عربستان از منطقه حضور دارند اما ایران حضور ندارد.

متوسط نرخ رشد اقتصادی ما از کشورهای همسایه پایین تر است

این استاد دانشگاه با اعلام اینکه کشور در شرایطی که چهارمین ذخایر نفت و دومین ذخایر گاز جهان را و یک درصد جمعیت دنیا را دارد سهمش از اقتصاد جهان فقط ۴۲ صدم درصد است بیان کرد: با توجه به اینکه متوسط نرخ رشد اقتصادی ما از کشور‌های همسایه پایین‌تر است، این موضوع نشان می‌دهد که ایران جایگاهش در جهان روز به روز بدتر می‌شود.

او ادامه می‌دهد: باید واقعیت را قبول کنیم نمی‌توانیم در توهم باشیم و دلمان را به سراب پیش رو خوش کنیم باید قبول کنیم که در صحنه اقتصادی جهان خوب عمل نکردیم و در نتیجه روز به روز جایگاه مان و سهممان از کیک اقتصاد جهان کمتر و کمتر می‌شود.

او درپاسخ به این سؤال که چه مانعی برای دستیابی به انرژی‌های تجدید‌پذیر در کشور وجود دارد گفت: ما ظرفیت زیادی در انرژی تجدیدپذیر، مشخصاً بادی و خورشیدی داریم. بیشتر از نعمت نفت و گاز در سرزمین ما نعمت پتانسیل بهره بردن از انرژی های بادی و خورشیدی است.

این استاد دانشگاه دراین موضوع توضیح داد: ما باید به دنبال صنعت انرژی تجدید‌پذیر باشیم. بار‌ها گفتم و این یک واقعیت است که در صنعت انرژی‌های تجدید‌پذیر، با تولید انرژی برق از نیروی باد و خورشید می‌شود موتور محرک اقتصاد ملی را به تحرک درآورد.

انرژی تجدید پذیر صنعتی است که ما را شکوفا می کند

تاکید داشت:  ما باید اقتصاد‌مان را با توسعه دادن یعنی با برنامه‌ریزی و توسعه صنایع معطوف به آینده پیش ببریم. انرژی تجدید‌پذیر صنعتی است که ما را شکوفا کرده  و در واقع در رشد اقتصادی نقش ایفا می‌کند. به عنوان مثال شرق کشور که  به آن منطقه کمترتوسعه یافته می گویند، که به اعتقاد من درستش این است که بگوییم بیشتر عقب افتاده! در گذشته معروف بوده به انبار غله ایران بود. الان برای ما غیر قابل تصور است که یک روزی این منطقه خشک شده انبار غله ایران بود. ببینید تغییرات اقلیمی چه کار با یک سرزمین می کند. اما نکت این است که  امروز سیستان و بلوچستان از نظر آب و هوا امکان کشاورزی ندارد اما ساعات طولانی آفتاب و باد دارد. در این شرایط باید نقشه راه را تغییر بدهیم و به سمت «اقتصاد اقلیمی» برویم .یعنی دانشگا‌هاً و مراکز تحقیقات در بخش انرژی تجدید‌پذیر در سیستان بلوچستان و خراسان جنوبی خراسان رضوی و نقاط مختلف کشور پایش کنند و بگویند که در هر منطقه چه اقتصادی می تواند رونق و اثرگذاری داشته باشد. به طور مثال یک زمانی در سیستان و بلوچستان  آب بود، گندم می‌کاشتند ،حالا آب نیست نیروگاه بادی بکارند. آن زمان گندم درو می‌کردند و می‌فروختند حالا باد درو کنند تبدیل به برق کنند به همسایه‌ها بفروشند.

او با تأکید بر اهمیت فناوری در رشد و توسعه ادامه داد: بذر فناوری، خاک حاصلخیز می‌خواهد. مجسم کنید فناوری بذر شماست و شما این بذر عالی درجه یک را در کویر بریزید، در آنجا هیچ چیزی عمل نمی‌آید، خاک حاصلخیز فرهنگ توسعه است، فرهنگ توسعه یعنی ما هر کسی که کار جدیدی می‌کند، اقدامی می‌کند و  سهمی در اقتصاد ملی ایفا می‌کند به آن بها بدهیم.

این پژوهشگر حوزه انرژی در پاسخ به اینکه تاثیرات تغییرات اقلیمی و مخاطرات آب و هوایی و روش نادرست مصرف انرژی بر همه کشور و امورات کشور اثر گذاشته است در این شرایط چه نمایی و چه زاویه ای باید برای دولتمردان مشخص شود تا نگران شوند و اقدام علمی و درست و موثر انجام دهند. گفت: انگار کار ر‌ها شده است.  واقعیت این است که ما مسیر را داریم اشتباه می‌رویم . ببینید انقلاب صنعتی از نیمه دوم قرن هجدهم میلادی در بریتانیا شروع شد که کار از دست انسان در رفت و به دست ماشین‌ها افتاد و در نتیجه، انرژیی که از سوی انسان‌ها تولید می‌شد محرک ماشین‌ها بود. از سویی مصرف زیاد انرژی باعث گرمایش زمین و آلودگی‌های زیستی شد، و ماه عسل طولانی زمین تمام شد.

اون با طرح این موضوع ادامه داد:  در اروپا ۳۵ درصد از انرژی تجدیدپذیر استفاده می‌کنند در حالی که در ایران در تیر ماه گذشته بنا بر آمار وزارت نیرو، سهم انرژی برق تجدید‌پذیر از انرژی الکتریکی مصرفی کشور ۶ دهم درصد بوده است افزود: بعد ۲۰ سال این رقم یعنی هیچ، طبق اعلام رئیس سازمان هواشناسی کشور در شرایطی که در متوسط افزایش دمای جهان از انقلاب صنعتی تا امروز ۱. ۳ درجه سانتیگراد بوده است، این رقم برای ایران ۲. ۷ درجه سانتیگراد است و یعنی ما به شدت و به سرعت بی‌مهابا داریم کل جنوب ایران را غیر قابل سکونت می‌کنیم و بر اثر این اشتباهات مدیریتی ، مهاجرت از جنوب به شمال شکل گرفته است.

مهاجرت درونی دارد مملکت را به هم می ریزد

هاشم اورعی با اشاره به اینکه مهاجرت دراین شرایط اقلیم‌های دیگر را به خطر میاندازد گفت: شمال ایران  مانند شمال کانادا و شمال روسیه نیست که یک جمعیت کمی در یک فضای وسیع ساکن باشند، شمال ایران ظرفیت این حجم از مهاجران را ندارد منابع آن برای این جمعیت کافی نیست. یعنی مهاجرت درونی دارد مملکت را به هم میریزد. مسئولانی که الان در رأس امور هستند نباید به این موارد بی‌توجه باشند.مگر اینکه برای خود و آینده فرزندانشان جای دیگر در سرزمینی دیگر خواب دیده باشند. آنهایی که مهاجرت می‌کنند مقصر نیستندبلکه آن مدیرانی که باعث مهاجرت مردم شدند، مقصرند.

او در واکنش به خشک شدن دریاچه ارومیه اظهار داشت:  وقتی که من دبستان و دبیرستان می‌رفتم و  نقشه ایران را می‌دیدم همه قهوه‌ای و سبز بود؛ یکی دو لکه هم آبی بود از جمله دریاچه ارومیه آبی بود من آنروز فکر نمی‌کردم تا زمانی که من زنده باشم و آن روز را ببینم که آن لکه‌های آبی، قهوه‌ای شدند.

وی با لحن گلایه آمیز افزود:  ما موفق شدیم دریاچه ارومیه آبی در نقشه را قهوه ای کنیم ، احتمالاً با ادامه این روند مدیریت آب و منابع و انرژی در کشور ؛پروژه بعدی قهوه‌ای کردن دریای خزر است.

 

 

 

 

 

 

وبگردی